Mar 29, 2023, 19:13

Bătaie între DNA, SRI şi SIE pe MAI şi controlul asupra DIPI. Care este miza

ioha si lulu

Cutremurul din Amatrice pare să fi avut o replică zguduitoare la nivelul Puterii de la Bucureşti, cu epicentrul între sediul DNA şi Palatul Cotroceni. La vârful politicii se vorbeşte despre o ruptură de proporţii între Laura Codruţa Kovesi şi Preşedintele Iohannis, şi despre dispariţia definitivă a „Binomului” SRI-DNA.

Surse politice susţin că Preşedintele Iohannis nu a ştiut despre bomba pe care şefa DNA a detonat-o în curtea MAI ieri, şi anume că urma să îl scoată din joc pe Petre Tobă. Interesant este că Ministrul de Interne a fost lovit de DNA fix cu o zi înainte ca acesta să primească verdictul comisiei de doctorate, şi anume că NU a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Or, în ultimele şase luni s-au făcut presiuni uriaşe asupra premierului Cioloş pentru a-l demite pe Tobă pe motiv că a plagiat. Sursele noastre spun că Preşedintele Iohannis s-a opus de trei ori solicitării lui Cioloş de a schimba ministrul la Interne.

În acest context, cererea de urmărire penală trimisă la Cotroceni de Kovesi a fost interpretată ca o declaraţie de război.

De ce era Tobă o miză importantă?

Pentru că, pe de o parte, MAI organizează alegerile şi, în contextul deja cunoscut al războiului subteran între SIE şi SRI-Iohannis, fiecare dintre aceşti poli de putere doreşte să controleze procesul electoral.

Şi pentru că, pe de altă parte, Tobă era şeful indirect al DIPI, celebrul serviciu secret al MAI, care a devenit în ultimele luni teren de luptă între procurorii lui Kovesi şi SRI. Şefii DIPI , se ştie, aveau trecute în CV calitatea de ofiţeri SRI, şi păreau că sunt doar detaşaţi de la SRI la DIPI. DIPI a fost un fel de „braţ înarmat” al SRI, multe dintre dosarele de corupţie care au ajuns pe masa DNA şi apoi în instanţe, au avut la bază reţeaua de agenţi DIPI, care lucra pentru Serviciul Român de Informaţii. Există deci o legătură strânsă între SRI şi DIPI, consolidată, printre altele, şi de relaţia de strânsă prietenie între Petre Tobă şi prim-adjunctul SRI, Florian Coldea.

Având în vedere că Tobă s-a ales cu dosar la DNA din cauză că a refuzat să desecretizeze infomaţii legate de bugetul DIPI şi de listele de agenţi secreţi ai acestui serviciu, pare că miza este preluarea controlului asupra instituţiei şi limitarea puterii SRI.

Care sunt motivaţiile lui Kovesi, nu este clar. S-a speculat mult în ultimul an în legătură cu ambiţiile sale politice şi o posibilă candidatură la Preşedinţie, în 2019, având în vedere fapul că exat înainte de campania electorală i se va termina ultimul mandat î fruntea DNA.

Tabloul zilei arată însă că şi pentru Mihai Răzvan Ungureanu este o bătălie importantă. Acesta poartă deja de mai multe luni un război surd cu Preşedintele Iohannis, căuia i-a refuzat de două ori solicitarea de a demisiona din fruntea SIE. Se pare că şi motivaţiile sale sunt tot de ordin politic, şi el dorind să candideze la Preşedinţie, în 2019.

Pe acest fundal, se poartă negocierile pentru numirea unui nou ministru la Ministerul de Interne, adică a unui şef peste secretele DIPI şi peste organizarea alegerilor. Favorit pentru interimatul la MAI este ministrul Apărării, Mihnea Motoc. Interesant este însă că pntru preluarea portofoliului ca ministru plin este luat în calcul Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei premierului, cel care este eminenţa cenuşie a Guvernului şi care, după cum se vorbeşte în culise, s-ar afla în spatele tuturor deciziilor de la Palatul Victoria. 

 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares