Mar 30, 2023, 05:11

Bătălia pentru CCR. Daniel Morar, inamicul SRI şi al DNA, preşedinte în locul lui Zegrean?

daniel morar

Două mandate de judecător al Curţii Constituţionale vor expira anul acesta, în luna iulie. Este vorba despre mandatul lui Augustin Zegrean, preşedintele Curţii, şi despre cel al lui Zoltan Puskas, fost parlamentar UDMR. Un al treilea mandat, cel al lui Tudorel Toader, a expirat în luna octombrie a lui 2015, având în vedere că el a fost numit în funcţia de judecător în luna octombrie a anului 2006, pentru un mandat de 9 ani.

Partidele, Parlamentul, Preşedinţia şi Guvernul vor porni, în consecinţă, negocierile politice pentru desemnarea a 3 noi judecători la Curtea Constituţională, însă cea mai importantă luptă se va da pentru funcţia de preşedinte al CCR, după plecarea lui Zegrean. Se vorbeşte deja în mediile politice că fostul şef al DNA, Daniel Morar, este şeful informal al Curţii, el influenţând deciziile importante pe legile controversate judecate. Morar s-a poziţionat după numirea sa la CCR ca un inamic declarat al SRI şi al metodelor folosite de fosta sa colegă, Laura Codruţa Kovesi, fiind cel care a determinat declararea ca neconstituţionale a unor prevederi esenţiale din Codurile penale, referitoare la durata maximă a arestului preventiv. Tot el a fost factorul decisiv în respingerea de către CCR a legilor Big Brother, cu miză importantă pentru SRI şi pentru DNA.

Surse oficiale au declarat pentru BreakingNews24 că, deşi Morar şi-a făcut deja lobby în interiorul Curţii pentru a fi ales în funcţia de preşedinte, există o opoziţie unanimă din partea partidelor şi Preşedinţiei faţă de o victorie a acestuia, atât Palatul Cotroceni cât şi liberalii fiind mai degrabă dispuşi să o susţină pentru această funcţie pe Maya Teodoroiu, propusă la CCR de către PSD, decât să îl accepte pe fostul şef al DNA.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares