Iun 4, 2023, 00:57

BBC: Militanţi ISIS, infiltraţi între imigranţii din Mediterana pentru a ajunge în Europa

isis cnn

Traficanţii ascund militanţi ai Statului Islamic în bărci pline cu imigranţi care se îndreaptă către Europa pe Marea Mediterană, a declarat un consilier al Guvernului libian, Abdul Basit Haroun, citat de BBC News Online.

Oficialii din Italia şi Egipt avertizaseră deja că militanţii Statului Islamic pot ajunge în Europa cu ajutorul bărcilor pline cu imigranţi. Totuşi, experţii au atras atenţia că o astfel de afirmaţie este dificil de verificat sau evaluat.

Haroun îşi bazează declaraţiile pe discuţiile cu traficanţii în nordul Africii controlat de militanţi. El a susţinut că SI le permite deţinătorilor de bărci să îşi continue operaţiunile în schimbul a jumătate din venitul obţinut.

ONU estimează că 60.000 de persoane au încercat deja că traverseze Marea Mediterană în acest an. Peste 1.800 de persoane au murit în 2015 în timpul acestor călătorii, efectuate de cele mai multe ori în ambarcaţiuni supraaglomerate şi inadecvate pentru călătoria pe mare.

Într-un interviu acordat BBC, Haroun a declarat că SI foloseşte bărcile „pentru oamenii lor pe care vor să îi trimită în Europa, în timp ce poliţia europeană nu ştie cine aparţine Statului Islamic şi cine este un refugiat obişnuit”. Aceşti militanţi stau deseori separat de alţi imigranţi, a declarat el.

La începutul anului, agenţia UE pentru controlul graniţelor, Frontex, a avertizat că este „posibil” ca militanţii străini să folosească rute de migraţie ilegale pentru a ajunge în Europa. Ambasadorul Egiptului în Marea Britanie a avetizat asupra „bărcilor pline cu terorişti”, în cazul în care comunitatea internaţională nu acţionează, în timp ce Guvernul italian şi-a exprimat temerile privind infiltrarea militanţilor în aceste bărci, subliniind însă că acestea reprezintă o criză umanitară.

Credit Foto CNN

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares