Dec 6, 2022, 18:37

Beijingul se sufocă. Prima alertă de cod roșu de poluare din istoria capitalei Chinei

REUTERS/China Daily

Beijing a emis cea mai severă alertă de smog din istorie, după ce norul de poluare s-a întors în capitala chineză. De astăzi, milioane de autovehicule vor fi forţate să staţioneze, fabricile şi spaţiile în construcţie vor fi închise, iar şcolile, grădinițele şi alte instituţii publice îşi suspendă activitatea. Chiar și oamenii fără probleme evidente de sănătate au fost sfătuiți să evite să iasă din case.

Autoritățile locale au ridicat gradul de alertă de la portocaliu la roșu deși nivelul de poluare nu este mai mare decât cel înregistrat săptămâna trecută. Este în modul guvernului chinez de a arată că se implică activ în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Cer senin nu mai este așteptat în Beijing decât miercuri pentru câteva ore, potrivit Agenției chineze de mediu.

“Este un moment important în istoria noastră şi va crea un precedent. Este foarte important să oprim expunerea copiilor la acest nivel de poluare”, a declarat Ma Jun, directorul agenției.

Alerta emisă în China este prima de acest gen şi este cauzată de stratul dens de smog ce a cuprins capitala pentru a doua oară în ultima lună, depăşind în unele zone de 40 de ori limita de siguranţă admisă de Organizația Mondială a Sănătății.

Populația Beijingului, cu 23 de milioane de locuitori, o depășește pe cea a României. Dar drama chinezilor nu se rezumă numai la capitală. China este casa unora dintre cele mai poluate orașe din lume. Mulți dintre oameni dau vina pe smog pentru scăderea dramatică cu până la 5 ani a mediei de viață în țara cu cei mai mulți locuitori din lume. Mai multe studii au legat cancerul la plămâni, tot mai răspândit în China, de nivelul alarmant de poluare.

Până acum autoritățile au încercat să limiteze impactul climatic prin taxe de mediu sau combustibili mult mai mari. Au închis mai multe fabrici de cărbuni și au limitat numărul mașinilor care circulă pe străzi. În paralel au crescut investițiile în energii alternative, solare și eoliene.

Specialiștii spun însă că „Aerpocalipsa” este prețul pe care China îl plătește pentru boomul economic.

Un artist chinez a mers cu un aspirator industrial prin capitala Chinei. Timp de 100 de zile, 4 ore pe zi, a strâns din aer îndeajuns praf încât să îl poată transforma într-o cărămidă.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares