Iun 4, 2023, 00:45

Beirutul, îngropat de gunoaie. Peste 2 milioane de tone de gunoi nestrâns în capitala libaneză

REUTERS/Hasan Shaaban

Numai iarna libaneză salvează cei aproape 2 milioane de locuitori de mirosul tonelor de gunoaie care au împânzit capitala. Imaginea cu „O Tamisa de gunoi”, cum o supranumesc localnicii, a făcut înconjurul planetei.

Peste 2 milioane de tone de gunoi au ajuns numai la periferia capitalei, unde s-a format așa-numitul râu de gunoi. Pe străzile orașului însă problema este la fel de mare. Autoritățile au încercat să încheie în ultimele zile diferite acorduri cu Germania, Marea Britanie sau chiar Rusia pentru a exporta, contra-cost, gunoiul.

De vara trecută, primăria din Beirut nu mai are contract cu nicio companie de colectare a gunoiului, iar toate proiectele de reciclare au picat. De mai multe ori, protestele localnicilor au degenerat în confruntări cu forțele de ordine. Criza a început în luna iulie, când groapa de gunoi Naeema a fost închisă din motive politice.

În acest timp turismul, una dintre resursele financiare ale regiunii, este la pământ. Principalii clienți, din țările din gold, evită Beirutul după ce au fost sfătuiți să își anuleze vacanțele în capitala libaneză.

0 Comentarii

Shares