Mai 19, 2021, 06:24

Belgia vrea să interzică fumatul în locuințe, pentru a proteja copiii

antifumat

Vicepreședintele celui mai mare sindicat al medicilor din Belgia vrea să interzică fumatul în case, potrivit unei scrisori deschise publicate de cotidianul Le Soir. Și asta pentru sănătatea copiilor, pe care acesta îi consideră „fără apărare în spațiul privat”.

„Copiii sunt cei mai vulnerabili la tutun, sunt victimele frecvente ale infecțiilor respiratorii, iar când stau într-un mediu de fumători sunt într-un și mai mare dezavantaj. În acel moment aceste infecții se agravează și devin mai greu de tratat”, și-a apărat Roland Lemye demersul.

Invitat la televiziunea RTBF, liderul sindicatului medicilor a asigurat că are suficientă susținere pentru a face din Belgia prima țară care adoptă o astfel de lege.

„Eu nu mă exprim în sensul unei interdicții. Este vorba mai degrabă de dreptul copiilor de a trăi într-un mediu fără fum. Copiii ar trebui să poată să ajungă acasă și să se joace fără să inhaleze fum. Acolo unde ei stau de obicei, în camera de dormit sau atunci când sunt în mașină”, a spus Lemye.

Chiar dacă este prezentată corect, ideea ar fi totuși greu de respectat, spune specialistul, recunoscând că ar fi greu să verifici dacă cineva fumează în prezența unui copil.

„Cred că este nevoie în primul rând de convingere, presiune și pedagogie, înainte de a sancționa. E același lucru ca într-un caz de maltratare. Dacă bați un copil acasă, va fi greu să găsești pe cineva care poată depune mărturie în sensul acesta. Dar dacă existe probe externe care demonstrează asta, i-am putea face o vizită acasă cu Asociația Națională pentru Copii (n.r. ONE Belgia). Este o speță în care aceasta poate acționa prin consiliere și presiuni”, susține vicepreședintele celui mai important sindicat al medicilor de la Bruxelles.

Cele mai dure legi anti-fumat din lume interzic fumatul în apropierea instituțiilor publice sau de sănătate, în parcuri, pe plaje, sau chiar în anumite cartiere, așa cum se întâmplă de exemplu în Melbourne, sau Tokyo, potrivit RTBF. Nicio țară nu a luat măsuri împotriva fumatului în locuințe, deși au existat decizii în justiție în Marea Britanie sau Australia, prin care mai mulți copii au fost dați spre adopție pentru că, deși sufereau de probleme respiratorii, părinții nu au vrut să renunțe la fumatul în interiorul casei.

0 Comentarii

Shares