Feb 4, 2023, 19:48

Biserica pierde războiul. Referendumul anti homosexuali nu va avea loc de alegeri

ioha

Referendumul cerut de Coaliţia pentru Familie pentru a scrie în Constituţie că sunt permise doar căsătoriile între bărbat şi femeie nu va avea loc în 11 decembrie, odată cu alegerile parlamentare, aşa cum au cerut ONG-urile Bisericii. În plus, procedurile parlamentare îngrioapă solicitarea fundamentaliştilor, având în vedere că aceasta trebuie aprobată de 2 treimi din numărul toal al senaorilor, în şedinţa de plen, în condiţiile în care şedinţele Senatului sunt constant suspendate din lipsă de cvorum. În plus, chiar dacă ar fi aprobată de Senat, iniţiativa trebuie să treacă prin toată procedura şi la Camera Deputaţilor, care va intra în vacanţă pe perioada campaniei electorale. 

Surse din conducerea PSD au declarat pentru BreakingNews24 că reprezentantii BOR au purtat discuții cu șefii partidului în încercarea de a face lobby pentru inițiativa Coaliției pentru Familie, dar partidul nu s-a arătat dornic de a se implica în sprijinul acestui demers.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că nu este de acord cu organizarea unui astfel de referendum în acelaşi timp cu alegerile.

„Ar fi mai bine ca o initiativa cetaţenească să primească un referendum propriu”, a spus Pre;edintele.

Şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi că nu agrează ideea organizării unui referendum anti-homosexuali odată cu alegerile.

„Nu cred că este un orizont de timp realizabil din acest punct de vedere (organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare — n.r.), dar, așa cum știți, modificarea Constituției trebuie să fie aprobată prin referendum. Cred că timpul este foarte scurt (…). Nu cred că este bine să folosim prilejul alegerilor parlamentare pentru a promova și alte proiecte de lege. În trecut, s-a încercat cuplarea alegerilor parlamentare cu diverse alte idei pe care le avea fostul președinte Băsescu și eu m-am opus și eu rămân pe aceeași poziție — vreau ca alegerile parlamentare să nu fie influențate de alte subiecte majore și reciproc”, a declarat Tăriceanu, marți, la Senat.

Inițiativa cetățenească, care vizează modificarea articolului 48, alin. 1 din Constituție („Familia”), stipulează că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. Actualul text al Constituției se referă la căsătoria dintre soți.

Romanița Iordache, vicepreședinte al organizației ACCEPT, a susținut marţi la comisia juridică a Senatului, că problema majoră, în opinia sa, este reprezentată de dorința de a organiza un referendum pe tema revizuirii Constituției în ziua alegerilor parlamentare.

„Cel mai trist este faptul că senatorii nu înțeleg că permițând referendumul duc la poluarea alegerilor și la deturnarea întregului proces electoral în următoarele luni, ceea ce ne strică pe noi ca societate. (…) O să fim afectați fiecare dintre noi atunci când, în loc să discutăm programe electorale, vom discuta despre ce fac homosexualii, ce se întâmplă cu copiii, dacă se adoptă sau nu. Ca jurist, susțin lipsa de oportunitate a referendumului de vreme ce prevederile din Codul Civil sunt extrem de explicite și definiția propusă este una extrem de restrictivă. Noi nu vorbim despre definirea căsătoriei ca fiind între femeie și bărbat, ci despre definiția familiei, deci apare o restrângere a dreptului la viață de familie”, a declarat Iordache, după întocmirea raportului comun.

Ea a adăugat că Biserica se ocupă de căsătorie ca taină religioasă și nu de căsătoria civilă, fiind vorba astfel de două instituții diferite.

„De fapt, referendumul este despre felul în care definim instituțiile civile ale statului, dintr-o perspectivă religioasă, dacă România mai este sau nu un stat secular”, a spus Romanița Iordache.

În opinia sa, nu a existat o dezbatere reală în ședința celor două comisii senatoriale reunite.

„Practic a fost un act de bifat procedura. Nu au existat întrebări punctuale, nu a existat o analiză a impactului, iar încercarea noastră de a prezenta argumente juridice, care decurg din sociologia familiei și din analiza societății românești, a fost privită cu indiferență și, oarecum, aroganță”, a adăugat ea.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares