Ian 27, 2023, 10:18

Blaga este out. Cioloş este in. Cine va fi preşedintele PNL după alegeri

ciolos si pnl

Vasile Blaga a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL la câteva minute după ce a ieşi de la DNA Ploieşti unde a aflat că este urmărit penal pentr o presupusă mită de 700 000 de euro

„Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL și a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac.

Ca atare, voi acționa în consecință și îmi depun demisia din funcția de co-președinte al Partidului Național Liberal și din cea de șef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an.”, a anunţat Blaga într-un comunicat.

Liberalii au fost prinşi pe picior greşit de acţiunea DNA, Alina Gorghiu fiind plecată la Paris la o audiere a judecătorilor CEDO. Se va întoarce însă de urgenţă în ţară pentru că PNL trebuie să desemneze un nou şef de campanie.

Însă miza este preşedinţia PNL. În 2017, după alegeri, va avea loc celebrul Congres pentru care îşi făcuseră deja bagajele mai mulţi aspiranţi la şefia partidului, în frunte cu primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

Însă, demisia lui Blaga schimbă toate socotelile, vechii PDL-işti pierzând subit toată puterea pe care o exercitau în interiorul PNL. Fără comandantul lor suprem, puterea de negociere a PDL-iştilor este redusă practic la zero, ceea ce face ca planurile lui Klaus Iohannis referitoare la refoprm partidului şi la schimbarea generaţiei de lideri să nu mai aibă opozanţi. În acest context ar fi de menţionat faptul că Vasile Blaga a fost un aversar înverşunat al strategiilor politice ale lui Klaus Iohannis şi mai ales un adversar al ideii ca Dacian Cioloş să fie adus în partid.

Acum, surse din conducerea PNL dau ca sigură instalarea lui Dacian Cioloş ca preşedinte al PNL, după alegeri. Dacă el va fi premier pentru un nou mandat, ar urma oricum să conducă un guvern politic şi ar avea nevoie de această legitimitate pe care o dă calitatea de şef al partidului, iar dacă nu va fi premier, în varianta în care PNL nu ar câştiga alegerile, Cioloş ar urma să fie liderul Opoziţiei.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares