Dec 7, 2016, 14:25

vaccinare
Guvernul Cioloş a eliminat din textul legii vaccinării obligativitatea vaccinării copiilor cu cele 8 vaccinuri împotriva bolilor care au cel mai mare risc de mortalitate la copii. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat astăzi că textul legii se referă doar la asigurarea stocurilor de vaccin şi la informarea părinţilor. Surse politice au declarat pentru BreakingNews24 că cel care s-a opus legii a fost chiar premierul Cioloş, care ar fi argumentat în cadrul Guvernului că nu este de acord ca părinţii să fie obligaţi să îşi vaccineze copiii, şi că el semnează legea doar dacă aceasta nu prevede obligativitate şi sancţiuni, ci ca părinţii să poată da declaraţii pe propria răspundere că îşi asumă nevaccinarea copiilor.
Sursele citate susţin că ministrul Voiculescu a fost şocat de această decizie a şefului său şi că, totodată, aceasta a blocat o parte a campaniei electorale a PNL care viza exact legea vaccinării. Liberalii comandaseră deja flyere pe care să le împartă în campanie, după ce preşedintele PNL, Alina Gorghiu, s-a exprimat public în favoarea unei asemenea legi.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri, că Legea vaccinării este în stadiul avizării, dar şi că aceasta prevede că părinţii nu vor avea obligaţia de a-şi vaccina copiii, în condiţiile în care decizia lor va fi una informată.
   ‘Legea vaccinării este în stadiul de avizare. (…) Legea are trei capitole mari, importante. Pe de o parte, ne dă baza legală pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, ceea ce este esenţial. Dacă ai baza legală, poţi să faci rezerve. Dacă ai rezerve, atunci nu mai rămâi fără vaccinuri. Al doilea lucru pe care îl face este că ne asigură că există responsabilităţi foarte clare pentru fiecare autoritate: fie medicul de familie, fie comisiile judeţene de vaccinare, fie Ministerul Sănătăţii şi celelalte instituţii’, a precizat ministrul, într-o declaraţie citată de Agerpres.
   El a făcut de asemenea referire la faptul că Ministerul Sănătăţii îşi va asuma responsabilitatea în cazul în care vaccinul are efecte secundare. Totodată, părinţii vor fi obligaţi să ia decizii informate.
   ‘Al treilea lucru pe care îl face foarte clar (legea, n.r.) este că stabileşte care sunt responsabilităţile ministerului pentru eventualele efecte secundare pe care, pentru prima dată, Ministerul Sănătăţii le va recunoaşte. Va spune: ‘da, dacă există efecte secundare, Ministerul Sănătăţii îşi asumă responsabilitatea’. De asemenea: care sunt responsabilităţile părinţilor, şi anume de a fi informaţi. Vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta vor face numai după ce se vor informa. Legea presupune obligaţia familiei de a se informa, de a lua o decizie informată. (…) Există sancţiuni, dar sancţiunile se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată’, a spus el.
Hotnews scria anul trecut că textul legii, iniţiat de fostul ministru Bănicioiu,  urma să facă obligatorii opt vaccinuri administrate la copii impotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, tuberculozei, oreionului si rubeolei. HotNews scria că legea preciza si amenzile aplicate in cazul nerespectarii acestei obligativitati si cine sunt cei vizati de amenzi.

indicatiile trimise de Administratia Prezidentiala pentru a intra la tribuna oficiala

Maia Morgenstern şi-a făcut publică indignarea legată de faptul că ieri, la parada de 1 Decembrie, nu a putut să ajungă la tribuna oficială, alături de Klaus Iohannis, din cauză că nu a fost lăsată să treacă de cordonul de pază.

Administraţia Prezidenţială i-a răspuns actriţei, care a fost invitată la tribuna oficială, cu precizarea că „Fiecare invitație avea atașat acces auto. Pe verso erau detalii cu privire la punctul de acces. Cu invitatia respectiva se putea intra prin punctul de control specificat pe harta de pe verso”.

„Am fost invitată – în mod oficial- la parada de 1 Decembrie. Minunat. Am și confirmat participarea.
Astăzi, dis de dimineață, după ce am executat coregrafia cu dusul gunoiului, închis copilul pe-afară, aspirator etc.. .m-am îmbrăcat frumos – cizme îmblănite, pulover – 3 bucăți una peste alta-, fular, mânuși, căciulă, ochelari de soare… pentru un plus de mister- și m-am pregătit voinicește să întâmpin Ziua Națională.
Fiica mea – după ce m-a iertat că a trebuit să sară gardul ca să intre în casă:
– Unde te duci mascată așa?
Eu: – La paradă. Am invitație de la Președinte!
… – Îl cunoști?
Eu- Mhmnhnmîn
– Bine, hai că vin și io! Nu mă lasă inima să te las singură!
Biiiiiine.. și ne înghesuim noi în tramvaiul 41. Descindem la Cașin. Scot eu țanțoșã invitația oficială, scrisă frumos cu auriu și aștept sa fiu pofitita cu surle și trâmbițe. În tribuna oficială
… Nu se intra pe aici! Mai încolo, mai în spate…
.. . Bine, dar eu… eu… invitație…oficiala.. bâigui eu sub privirile compătimitoare ale fiicei mele adolescente
…. haideți, mai repede, va rugam, treceți. Pe aici nu se poate intra- nu s-au lăsat înduplecați păzitorii.
Am înțeles. M-am conformat indicațiilor. Sunt o ființă disciplinată. Am ocolit cam vreun kilometru şi am mers… şi am mers… până am ajuns unde trebuia. Adică de unde plecasem. Acolo mi-au spus: „Nu mai sunt locuri. S-au ocupat toate.”
Am privit parada de lângă gard”, a scris Maia Morgenstern pe Facebook

ioha

Președintele Klaus Iohannis  a spus în această seară, la Palatul Cotroceni, la recepţia de Ziua Naţională, că 1 Decembrie este un îndemn la unitate, solidaritate și mândrie națională și le-a transmis românilor să nu se îndoiască de ei și de țara lor, șeful statului adresându-se tuturor cetăţenilor, oindiferent de opţiunile lor politice. Iohannis a cerut românilor să aibă toleranţă şi respect pentru diversitate, dar şi să respingă xenofobia şi discursul anti-occidental

„Se întâmplă ca în acest an Ziua Națională să ne găsească în mijlocul campaniei electorale.

Participarea este unul dintre pilonii democrației, iar alegerile sunt cel mai puternic mecanism pe care cetățenii îl au la dispoziție pentru a decide viitorul țării lor. Așa că vă invit să participați la dezbatere, la campanie, la alegeri!

Este firesc să avem polemici, controverse și dispute, mai ales într-o perioadă de competiție electorală.

Dar cu toții facem parte din această națiune. Înainte de a fi de stânga sau de dreapta, suntem români și vrem ce e mai bine pentru România.

Indiferent de care parte vă veți afla la aceste alegeri, indiferent pe cine susțineți, indiferent dacă cei pe care îi sprijiniți și în care v-ați pus speranța vor câștiga sau nu competiția electorală, nu uitați că alegerile sunt pentru și despre România.

Am mai spus-o: personal, nu știu un mijloc mai bun de a aduna societatea decât în jurul unei ideal comun.

Toleranţa, deschiderea, respectul pentru diversitate sunt acei catalizatori ai energiilor creatoare ale tuturor cetăţenilor unei naţiuni, din interiorul şi din afara graniţelor, care fac posibilă construirea unei ţări puternice şi demne.

România are acum marea şansă de a-și exploata oportunităţile rezultate din stabilitatea ei politică, din orientarea sa indiscutabilă către valorile europene şi nord-atlantice. Este un moment aparte şi avem responsabilitatea să-l înţelegem foarte bine pentru a face cea mai bună alegere.

Indiferent cine va câştiga scrutinul de săptămâna viitoare şi cum va arăta noul Guvern, România nu trebuie sa se abată de la acest drum pe care şi l-a câştigat cu mari sacrificii, prin tranziţii dureroase.

El poate părea ireversibil sau de la sine înţeles, dar vedem lesne cum retorica extremistă, populistă a devenit foarte prezentă în societăţi cu o democraţie mult mai veche şi mai consolidată decât cea a României.

Ca atare, este esenţial ca respingerea fermă a discursului anti-european sau xenofob, păstrarea încrederii cetățenilor în politicile comune şi în valorile occidentale să rămână obiectivele noastre prioritare.

Atât cei care vor guverna după 11 decembrie, cât și cei care vor fi în opoziție vor avea marea responsabilitate de a arăta că România este o țară stabilă, prosperă și puternică.

De fiecare dintre ei și de fiecare dintre noi toți depinde succesul nostru în următorii ani.

Ţară stabilă înseamnă economie funcţională, justiţie independentă, luptă anticorupţie şi capacitatea de a genera o strategie de securitate eficientă în zonă.

Șansa normalității democratice și a prosperității vine din respectul față de lege și față de muncă, față de instituții și tradiții, din prețuirea școlii și a educației.”, a spus Preşedintele

Arată mai multe ştiri...
Shares