Oct 25, 2016, 07:52

Dragnea la Zidul Plangerii

Liviu Dragnea a declarat astăzi că el susţine dorinţa Coaliţiei pentru Familie de a se stipula în Constituţie că un bărbat şi o femeie formează o familie.

„Sunt un fanatic religios! Eu sunt un om tradiţionalist. Dacă pentru asta trebuie sa fiu considerat fanatic religios, atunci sunt fanatic religios”, a spus Dragnea, în replică la apelul făcut de Preşedintele Iohannis pentru toleranţă.

„Familia trebuie să fie formată din barbat şi femeie şi când vrea Dumnezeu, un copil”, a spus Dragnea.

 

trudeau

Ridicarea vizelor pentru Canada se lasă aşteptată. Negocierile dintre autoritățile canadiene și regiunea belgiană francofonă Valonia, pe tema tratatului de liber schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA), s-au încheiat vineri cu un eșec, a anunțat televiziunea RTBF, citată de Reuters

Conform acestei surse, ministrul canadian al comerțului, Chrystia Freeland, a părăsit negocierile și a anunțat eșecul lor.

După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la acest tratat, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția celui belgian, care pentru acest lucru are nevoie de acordul tuturor celor cinci provincii federale.

Șeful guvernului valon, Paul Magnette, a estimat vineri la prânz drept ‘insuficiente’ rezultatele negocierilor din ultimele ore cu Uniunea Europeană și Canada cu privire la tratatul de comerț liber, informează Agerpres.

‘S-a avansat semnificativ, în special în dosarul agricol. În schimb, rămân dificultăți pentru noi, mai ales în privința arbitrajului’ și, în pofida progreselor asupra acestui punct, acestea ‘mi se par încă insuficiente’, a spus Magnette în fața parlamentului regional valon, la Namur (sudul Belgiei).

Acordul trebuie ratificat de toate statele UE, pentru a putea fi aplicat, fapt care îi dă României o poziţie importantă la negocierile cu Justin Trudeau.

CETA, un acord masiv contestat care va favoriza corporaţiile

Comisia Europeană/DG Comerţ a anunţat, la data de 29 februarie 2016, că s-a finalizat procesul de revizuire juridică a versiunii în limba engleză a Acordului economic și comercial cuprinzător UE-Canada (CETA), precizând, totodată, că a fost agreată revizuirea sistemului de reglementare a diferendelor în domeniul investiţiilor, în sensul instituirii unui sistem de curţi bilateral, cu posibilitatea multilateralizării, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, dat publicității luni, 7 martie 2016.

Cetățenii și întreprinderile — mari și mici — din întreaga Europă ar urma să beneficieze de pe urma acestui acord începând din prima zi a punerii sale în aplicare.

După unda verde primită din partea Consiliului și aprobarea Parlamentului European, aplicarea cu titlu provizoriu a acordului va fi posibilă.

Potrivit Comisiei Europene, încă din prima zi a aplicării, CETA va elimina aproape toate taxele vamale, ceea ce va permite întreprinderilor din UE să economisească sute de milioane de euro pe an din plata taxelor vamale și, prin urmare, va aduce beneficii consumatorilor europeni în mod direct, prin reducerea prețurilor și diversificarea ofertei de produse importate din Canada.

Potrivit criticilor, CETA favorizează marile corporaţii, care vor putea acţiona în judecată statele UE dacă acestea vor modifica legislaţia naţională în defavoarea companiilor.

The Independent scrie că parlamentul Valoniei a votat să îi interzică Guvernului Belgiei să ratifice acordul, din cauză că acesta va permite corporaţiilor să dea în judecată guvernele dacă acestea impun poliici care le afectează profiturile, că va da corporaţiilor un rol foarte mare în a crea reguli pentru interesele lor şi că va bloca privatizarea serviciilor publice. Acelaşi ziar notează că Guvernul Britanic a anunţat că acoprdul va fi debătut în Parlament de-abia după ce va fi ratificat, pe motiv că „nu există timp pentru dezbatere”

urs-sibiu

Procurorii sibieni au decis să transfere colegilor din Alba Iulia dosarul penal privind ursul împușcat în Sibiu, în 12 octombrie, pentru maximă obiectivitate.

„Vă facem cunoscut că dosarul penal cu nr. 728/P/2016, privind uciderea unui urs prin împușcare la data de 12.10.2016, în centrul vechi al Sibiului, a fost trimis la data de 20.10.2016, în vederea preluării, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia”, se arată într-un comunicat citat de Agerpres

Întrebat de ce a fost trimis dosarul penal de la Sibiu, unde s-a început ancheta, la Alba Iulia, Ion Veștemean, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a indicat că s-a luat această decizie „pentru a nu exista nicio suspiciune”.

„Competența este a noastră, noi am discutat și cu cei din Alba și din București și am căzut de acord că, fiind făcute multe plângeri penale, chiar dacă nu sunt directe, față de polițist, nu e normal ca să anchetezi pe cel cu care lucrezi, indirect. Pentru a nu exista nicio suspiciune, că ne-am lăsa influențați, în sensul că cel pe care îl verificăm, este colaboratorul nostru în alte dosare. Nu e normal ca tu să lucrezi cu un om și să îl și anchetezi în alt dosar”, a răspuns Veștemean.

Practic, nicio plângere nu este îndreptată împotriva unei persoane anume, ci se referă la instituțiile care au fost implicate în prinderea ursului.

„În dosar urmează a se efectua cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de uz de armă fără drept, omorârea cu intenție a animalelor, complicitate la omorârea animalelor cu intenție, braconaj, complicitate la braconaj, braconaj și abuz în serviciu, prev. si ped. de art. 25 alin. 1 lit. a din Legea 205/2004, art. 48 alin. 1 C.pen., raportat la art. 25 alin. 1 lit. a din Legea nr. 205/2004, art. 42 alin. 1 lit. h din Legea nr. 407/2006, art. 48 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 42 alin. 1 lit. h din Legea nr.407/2006, art. 44 alin.1 lit. b din Legea nr.407/2006 si respectiv art. 297 C.pen.”, se mai arată în comunicat.

La dosar există declarațiile veterinarului care a încercat fără succes tranchilizarea ursului, ale vânătorului care l-a omorât și ale polițiștilor, plus autopsia ursului, care dovedește că provenea din pădure, nu din captivitate, dovadă că s-au găsit resturi de alte animale, plus seringa din pușca cu tranchilizant.

În paralel cu ancheta penală, mai au loc și alte verificări în instituțiile publice din Sibiu, implicate în operațiunea de prindere a animalului.

Ministrul Mediului consideră suspect modul în care ursul a ajuns în centrul Sibiului. Deocamdată nimeni nu poate spune sigur de unde a apărut ursul în oraș. Directorul Direcției Silvice Sibiu, Ioan Terea, a precizat pentru AGERPRES, imediat după omorârea ursului, că acesta „nu a venit din Pădurea Dumbrava, ci din Dealul Gușteriței, unde e un fond de vânătoare privat”.

Cel care a ordonat împușcarea ursului a demisionat din funcție, fiind vorba de Șeful Poliției Municipiului Sibiu, Cristian Negru. Acesta a anunțat, luni seară, într-o declarație de presă susținută la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, retragerea din funcție și faptul că se pune la dispoziția organelor de anchetă, ca urmare a scandalului împușcării ursului care a ajuns pe străzile din Sibiu.

„Doresc să clarific toate aspectele și mă retrag de la conducerea Poliției Municipiului Sibiu, mă pun la dispoziția organelor de anchetă. Fac acest lucru din două motive: unul pentru a exclude orice dubiu referitor la intervenția mea în cadrul anchetei penale din poziția pe care o dețin în prezent, iar al doilea motiv, care este foarte important, iau această decizie în contexul amenințărilor pe care le primesc în ultimele 12 ore, amenințări la adresa familiei, la adresa soției și la adresa copiilor. Am primit un telefon anonim pe telefonul de serviciul în care mi se spunea că o să mi se răpească copiii și o să fie supuși la același tratament cum a fost tratat animalul”, a spus comisarul Cristian Negru.

Ofițerul a anunțat faptul că își asumă responsabilitatea deciziei de a împușca ursul dat fiind pericolul pe care îl reprezenta acesta, dar nu și o vinovăție.

În 12 octombrie, timp de peste trei ore, polițiști, jandarmi, angajați ISU și doi veterinari de la Grădina Zoologică dotați cu puști cu tranchilizante, la care s-a alăturat și un vânător, au căutat un urs care a străbătut Sibiul, trecând prin zone extrem de circulate din oraș. La finalul operațiunii, ursul a fost împușcat, pentru că tranchilizarea sa nu a reușit.

Arată mai multe ştiri...
Shares