Mai 28, 2023, 16:00

Dughin, in centru, Constantin Parvulesco, in dreapta, Dan Zamfirescu, in stanga

Când auzi că vine Alexandr Dughin la Bucureşti şi că poţi avea acces (gratis) la un discurs de-al său, nu ai cum să ratezi așa ceva. De aia m-am înghesuit aseară în metrou cu trupele de corporatişti care visează doar vize de muncă în America şi m-am dus să îl văd. Şi mai ales să văd cine, dintre toţi iluştrii politicieni, analişti, propagandişti, are curajul să se afişeze public la coada de pupat mâna ideologului măreţului Putin.

Nasol, niciunul. La 6 fără un sfert, în Sala Dalles unde la 6 trebuia să fie lansată o carte de-a lui Dughin, mirosea a morgă cu frigiderele stricate şi la fel şi arăta. Vreo 10 inşi cu feţe pământii şi cearcăne adânci, pe care vag mi-i aminteam de pe la congresele PRM şi PPDD, se uitau topiţi la marele, unicul, uriașul gânditor al ortodoxiei, cel care îl învaţă pe Putin ce să facă, ce să dreagă. Subiectul adorației, teatral, cu barbă de Rasputin, cu faţa albă coală, întinsă mai tare decât a lui Gheorghe Falcă după cinci tratamente cu botox, cu ţoale scumpe, poza într-un colţ în Mesia reîntors din ceruri. Nu zâmbea, probabil de teamă că îi crapă faţa, şi semna distant câte un autograf, am numărat maximum 5, cartea fiind totuși cam scumpă pentru publicul contemporan cândva cu al doilea Război Mondial. M-am dus şi eu să întreb cât costă, că nu avea preţ afişat. 50 de lei. Pfoai, scumpă propaganda rusă, nu glumă. La americani era mai ieftin.

Lângă Mesia era un cetăţean ieşit parcă direct din poveștile lui Ilf şi Petrov. Mic, slab, şi el alb la faţă şi neted ca stăpânul, cu haine ruseşti din vremea Ţarului, cu barbuţă şi părul prins în coadă, şi mut ca un peşte. Am crezut că e translatorul, dar ulterior s-a dovedit că, în ciuda aparenţelor, era român. Mă rog, în acte. îl cheamă Constantin Pârvulesco (cu o) şI, conform Wiki, este fiul lui Jean Parvulesco şi al Contesei Véronique Sénac de Meilhan. Tot Wiki zice că domnul din Ilf şi Petrov este prieten la cataramă cu Dughin şi că a scris mai multe cărţi în care militează pentru un stat religios condus de un om al Bisericii.

Cică e celebru în lumea intelectualilor de dreapta, dar eu nefiind, nu ştiu. Tot un celebru intelectual, primul care a recunoscut după Revoluţie că a colaborat cu Securitatea, a venit să se pupe cu Rasputin. Un venerabil cu aer aristocrat, descendent al unei vechi familii boiereşti liberale, Dan Zamfirescu. Au vorbit în franceză şi păreau să se cunoască bine.

A început marele eveniment, deschis de doamna de la editura care i-a tipărit zeului cartea. O editură de familie și o doamnă patroană fană înfocată a Legiunii și Căpitanului. A ținut să certe zdravăn presa nerușinată că nu a marcat săptămâna trecută comemorarea unui poet legionar și desigur a ținut să și recite o poezie din patrimoniul cultural legionar.

Nu s-a aplaudat, sau nu-mi amintesc eu, absorbită fiind de spectacolul de un absurd sublim.

Apoi a vorbit cetățeanul din Ilf și Petrov. Român fiind a vorbit în franceză, și din franceză era tradus în română de Dragoș Dumitriu, scriitor la Sputnik și ofițer de presă pentru Dughin în România. Traducerea s-a poticnit, traducătorul a fost certat, matusalemii din sală strigau de pe scaune cum se zice corect la cuvântul nu știu care, scriitorul la Sputnik se fâstâcea. Mai ales că săracul era deja supărat că zeul gândirii ortodoxe nu avea solicitări din partea presei și deci nu-și făcea norma de propagandă prognozată. Superb.

După aia a vorbit Iurie Roșca pe care nu l-am ascultat cu atenție pentru că practic nu pentru el venisem și cu chiu cu vai a început să glăsuiască vedeta. Ceva gen șarpele Kaa, trust in me just in me. Sub privirile hămesite de spirit și cultură ale matusalemilor, a înșirat o mulțime de chestii foarte abil formulate, pretinzând, pentru a ne convinge că este cinstit și obiectiv, că este nemulțumit personal de multe chestii din Rusia și ne-a îndemnat și pe noi să fim nemulțumiți de chestiile din România.

A zis că există o Rusie sfântă și o Românie sfîntă care sunt surori nu de ieri de azi ci de pe vremea când noi eram traci și rușii nu descoperiseră vodca și trăiau în peșteri, că nu există popor cu o spiritualitate mai profundă decât poporul român, ceva cu Zamolxe, multe prostii cu Zamolxe, a zis că el s-a format la școala lui Nae Ionescu, Ioan petru Culianu, Lucian Blaga și Mircea Eliade (ce surpriză efuziunile legionare de la început), că vine des în România unde are mulți prieteni (da, sunt unii și prin Parlament), că iubește până la lacrimi poporul ăsta care înainte să intre în UE și în NATO era popor cum trebuie.

Ei și aici a ajuns la ce voia de fapt să ne învețe. Mai întâi și mai întâi a precizat că Rusia și America vor același lucru. Putin și Trump vor același lucru. Globalizarea i-a stricat pe oameni și UE cu Soros (vă era dor, așa-i?) au un plan secret să distrugă identitățile colective și să creeze post-omul. Și arma lor este identatea sexuală opțională. Politica de gen. Adică să decizi tu dacă ești gay sau nu. Păi nu se poate așa ceva. Putin, cu toate păcatele lui, este foarte iubit în Rusia pentru că a zis până aici! Eu aici nu accept homosexuali. Așa și Trump, el a zis până aici, eu nu accept homosexuali și a câștigat alegerile în America votat fiind de americani cu frică de Dumnezeu.

Așa trebuie să facem și noi în România, pentru că UE și Soros au stricat acest neam curat la suflet și i-au împuiat capul cu false valori occidentale. Să revenim la statul tradițional, biserica tradițională, familia tradițională. Sună cunoscut, așa-i? Din reflex m-am uitat în jur după Felix Tătaru dar nu l-am văzut.

Problema lui Dughin a fost că după partea asta cu UE și Soros mi-am dat seama că știam deja textele de propagandă de la prietenii lui de pe Facebook și am decis să îmi aerisesc creierul cu o țigară. După o țigară am decis să-mi aerisesc creierul și mai bine și să nu mă mai întorc.

 

What-is-Freedom

100 de organizații neguvernamentale, mișcări civice și cetățeni s-au constituit din proprie inițiativă într-o platformă civică intitulată « RESPECT. Platforma pentru Drepturi și Libertăți », pentru a opri modificarea Constituției într-un mod care restrânge drepturile și libertățile fundamentale, prin redefinirea familiei.

Platforma a început să se coaguleze în luna mai 2017, prin redactarea manifestului care îi prezintă viziunea pornind de la principiul: « Toți suntem cetățeni egali: RESPECT pentru toți! Drepturile omului şi libertăţile fundamentale nu se votează».

semnatarii manifestului fac apel către mișcările civice, organizațiile și cetățenii români să ia atitudine și să se mobilizeze în jurul acestui principiu esențial pentru o democrație și să arate « solidarizare civică pentru a susţine valorile democratice, universalitatea drepturilor omului și destinul european al României în fața atacului urii, al discriminării și al agresivității ».

Platforma « RESPECT » solicită clasei politice și instituțiilor competente să oprească organizarea referendumului pentru modificarea Constituției, pentru a preveni riscul alunecării nedemocratice și al divizării societății românești. Acest risc provine din restrângerea definiției familiei prin Constituție – cu încălcarea drepturilor și a libertăților cetățenești – și din promovarea unei agende nedemocratice de către inițiatorii amendării actului fundamental.
« Prima provocare şi cea mai importantă este de a ne uni și de a da glas revoltei noastre pentru a convinge Parlamentul, Președinția și instituțiile țării să oprească acest referendum care reprezintă o nouă mineriadă la adresa democrației românești. Politicieni, opriți distrugerea democrației românești și arătați-ne respect: Constituția este pentru toți! », arată manifestul.

Platforma « RESPECT » exprimă susținerea pentru familie și precizează că « cele mai mari amenințări la adresa acesteia sunt: sărăcia și corupția; distrugerea statului de drept; inegalitățile; lipsa de unitate, solidaritate, respect şi încredere reciprocă; violența în familie; accesul limitat la locuire și servicii medicale adecvate; mortalitatea maternă și infantilă ridicată; absența accesului egal la educație de calitate, inclusiv insuficiența creșelor și a grădinițelor; lipsa locurilor de muncă ».
semnatarii își afirmă sprijinul pentru «libertatea religioasă și de conștiință » și își exprimă convingerea că « acestea se pot manifesta pe deplin doar dacă sunt respectate întru totul drepturile omului ».
Membrii și susținătorii « RESPECT. Platforma pentru Drepturi și Libertăți » își propun să acționeze împreună, dincolo de oprirea referendumului pentru modificarea Constituției, pentru a sprijini:
– egalitatea în drepturi și libertăți între toți cetățenii, fără discriminare;
– respectul pentru libertatea şi demnitatea umane;
– dreptul fiecărei persoane la viață privată și de familie;
– solidaritatea între toți cetățenii, valoare fundamentală a societății noastre;
– dreptul femeilor de a decide liber asupra propriului corp şi de a se împlini prin educație, profesie și prin propriile alegeri legate de viața de familie;
– accesul femeilor și al bărbaților la drepturi sexuale și reproductive,
– dreptul copiilor şi tinerilor de a beneficia de o educaţie umanist-raţională, accesibilă tuturor;
– dreptul la sănătate al copiilor și tinerilor;
– apartenența României la Uniunea Europeană, cu toate drepturile și îndatoririle ce decurg din aceasta și cu asumarea valorilor ce stau la baza UE.

La baza Platformei se află un Grup de Inițiativă format din organizațiile Asociația Pro Democrația, APADOR-CH, Asociația ActiveWatch, Asociația ACCEPT, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Centrul FILIA, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Inițiativa România, Platforma Demos, precum și Oana Marinescu, în calitate de cetățean. Până pe data de 6 iunie, la ora 22.00, au aderat la platformă 87 de organizații, grupuri civice și cetățeni, ca membri și susținători ai platformei, pe lângă Grupul de Inițiativă. Asociația Pro Democrația asigură secretariatul Platformei, iar FDSC centralizează strângerea semnăturilor.
Platforma « RESPECT »  nu are personalitate juridică și nu reprezintă pozițiile sau agendele individuale ale membrilor săi, ci doar obiectivul pentru care a fost creată, așa cum este formulat în documentul de viziune.
Informații suplimentare:

Semnăturile din partea cetățenilor și a organizațiilor pot fi transmise deocamdată pe adresa semnează@platformarespect.ro.

Înainte de a ajunge să facă fotografia istorică cu Donald Trump în Biroul Oval de la Casa Albă, Klaus Iohannis a avut aseară o întâlnire de lucru la celebrul sediu al CIA din Langley. Lucru interesant având în vedere că nu a fost o întâlnire de curtoazie cu directorul CIA, Mike Pompeo, ci o discuţie aşezată pe subiecte de interes comun. La întâlnire au participat şi directorul SRI, Eduard Hellvig, dar şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.
Au mai participat şi şeful stației CIA din România, discutându-se de interesele comune privind securitatea la graniţa de Est a UE şi în Balcanii de Vest, adică de zona în care Rusia își intensifică acțiunile de război hibrid.
Potrivit unor surse politice, reprezentanţii CIA au subliniat faptul că România poate oferi expertiză in regiune, fiind un exemplu în ceea ce priveste reforma instituţională şi succesele operaţionale  din domeniul informaţiilor.
S-a discutat aplicat pe cooperarea din domeniul contraterorismului, securitătii cibernetice, contraproliferarii şi ameninţărilor transfrontaliere.
Administraţia Prezidenţială a anunţat într-un comunicat de presă că Președintele Iohannis „a transmis aprecierea pentru excelenta şi complexa colaborare dintre CIA şi partenerii de intelligence din România, bazată pe încredere, deschidere şi sprijin reciproc în arii de expertiză specifice, aspect ce întăreşte şi mai mult Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări.”

„Președintele Klaus Iohannis a arătat că România este un partener valoros pentru partea americană, în special datorită expertizei din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest și vecinătatea estică, inclusiv în ceea ce priveşte ameninţările hibride de pe Flancul Estic al NATO.

Președintele României a asigurat că țara noastră înţelege ca, inclusiv prin servicii de intelligence, să acţioneze ca un furnizor de securitate, pentru a contribui la eforturile internaţionale pe linie de securitate.

La rândul său, conducerea CIA a evidenţiat aprecierea pentru nivelul excelent al cooperării cu partenerii de intelligence din România, care se regăsesc în topul serviciilor de informații din Europa cu care are relații agenția americană, din punct de vedere al nivelului de încredere și al consistenței activității derulate.

Președintele Klaus Iohannis și directorul Mike Pompeo au avut, cu acest prilej, şi un schimb de vederi pe teme politico-securitare de actualitate: combaterea terorismului (cu accent pe eradicarea Daesh în Siria/Irak), amenințarea balistică/nucleară nord-coreeană, solidaritatea transatlantică, precum și stabilizarea Afganistanului”, arată Administraţia Prezidenţială.

Arată mai multe ştiri...
Shares