Feb 22, 2019, 05:49

doru tulus bulgari
Doru Țuluș este prezentat de postul tv Kanal 3 în Bulgaria drept „procurorul minune” care aruncă în aer lupta anticorupție din România, cel care dezvăluie cum Laura Codruța Kovesi comandă dosare și arestări fără probe. După cum știm deja, bulgarii de la Kanal 3 au fost acasă la Țuluș să filmeze cu acesta un interviu – fluviu despre DNA și Kovesi pe care l-au difuzat astăzi. În paralel, Traian Băsescu a fost intervievat de același post tv din Bulgaria, și interviul său a fost pe larg difuzat ca un preambul la cel cu Țuluș, în 20 iulie. Băsescu spune la televiziunea bulgară că DNA este similară fostei Securități și că România s-a întors la practicile regimului comunist.
basescu bulgariDeci un post tv din Bulgaria își trimite în România o echipă să facă simultan interviuri cu fostul Președinte al României care atacă DNA și pe Kovesi, și cu procurorul care a generat un scandal uriaș care lovește în imaginea DNA și a lui Kovesi.
Pentru că în general știrile despre Bulgaria nu sunt de mare interes pentru publicul din România, putem să ne întrebăm, prin reciprocitate, de ce ar fi interesat publicul din Bulgaria de știrile din România. Și cum se face că o televiziune din Bulgaria își trimite în România o echipă întreagă pentru a obține din două surse fix aceeași reacție – împotriva DNA și a lui Kovesi.
Sunt mai multe detalii care sar în ochi în această poveste.
bulgarul si limba rusa1. Unul ar fi legat de postul Kanal 3, care este condus de Apostol Apostolov, absolvent de studii în limba rusă la Facultatea de filologie bulgară și rusă. Totodată, postul Kanal 3 a intrat în 2013 în atenția controversatului politician Delian Peevski (detalii aici) oligarh bulgar care deține în prezent 20 de mărci de presă în Bulgaria și monopolul distribuției pe cablu în țara vecină. Delian Peevski a fost în 2013 numit la conducerea serviciului de informații din Bulgaria, generând uriaște proteste de stradă din cauza conexiunilor lui politice și de afaceri. În urma protestelor, parlamentul bulgar a abrogat hotarârea de numire a lui Peevski la conducerea SANS Bulgaria. Site-ul Inpolitics scrie că Peevski este „simbolul absolut al corupției din Bulgaria”
Trebuie menționat că în presa din Bulgaria, la fel ca în politică (însuși noul Președinte Ramen Radev este rusofil declarat), interesele rusești au o mare influență un raport oficial pe subiect poate fi descărcat aici 
2. În luna martie a acestui an, Laura Codruța Kovesi a fost invitată în Bulgaria să prezinte modelul DNA în fața autorităților din Bulgaria, în contextul în care țara vecină era, așa cum este și astăzi, dată ca exemplu negativ în UE la capitolul corupție, exasperându-i pe oficialii de la Bruxelles, după toate încercările făcute de occidentali de a-i convinge pe șefii de la Sofia să renunțe la sistemul oligarhic și la subordonarea Justiției de către politică și afaceriști.
Prezența lui Kovesi la Sofia a fost larg contestată în Bulgaria.
Potrivit novinite.com, modelul românesc de eforturi anticorupție a dat naștere unor reacții diverse în Bulgaria, țară criticată de Comisia Europeană pentru lipsa de rezultate în încarcerarea politicienilor de rang înalt judecați pentru fapte de corupție. Astfel, în timp ce sistemul judiciar — inclusiv VKS — este de părere ca modelul romînesc ar trebui urmat și de Bulgaria, alți demnitari bulgari, precum procurorul-șef Sotir Tatarov, susțin că problemele pot fi rezolvate numai dacă are loc o reformă a magistraturii bulgare.
Pe de altă parte, un europarlamentar al PPE (din care face parte și PMP-ul lui Băsescu), foarte apropiat de Monica Macovei, a făcut la vremea respectivă un scandal uriaș pe tema participării lui Kovesi la conferința de la Sofia, acuzând-o că servește interesele mafiei.
DNA și Kovesi sunt deci subiecte pe agenda Bulgariei din cauza eforturilor Occidentului de a crea și în această țară instituții care să poarte o luptă împotriva corupției după modelul românesc. Se poate trage ușor concluzia că cele două interviuri – sincron ale lui Băsescu și Țuluș fac parte dintr-o campanie menită să atace ideea de anticorupție, care seamănă foarte mult cu tehnicile folosite în războiul informațional al rușilor prin care sunt atacate în blocul estic al Europei instituții susținute de UE și SUA. 
3. Este de notorietate relația de prietenie între Țuluș și Daniel Morar, fostul șef al DNA. La fel de notorie este rivalitatea dintre Morar și Kovesi și dorința lui de a se întoarce, chiar și prin interpuși, la șefia DNA. Întrebat de jurnaliștii bulgari în celebrul interviu dacă ar dori să fie șef la DNA în locul lui Kovesi, Țuluș a spus că … nu poate să răspundă la această întrebare.

What-is-Freedom

100 de organizații neguvernamentale, mișcări civice și cetățeni s-au constituit din proprie inițiativă într-o platformă civică intitulată « RESPECT. Platforma pentru Drepturi și Libertăți », pentru a opri modificarea Constituției într-un mod care restrânge drepturile și libertățile fundamentale, prin redefinirea familiei.

Platforma a început să se coaguleze în luna mai 2017, prin redactarea manifestului care îi prezintă viziunea pornind de la principiul: « Toți suntem cetățeni egali: RESPECT pentru toți! Drepturile omului şi libertăţile fundamentale nu se votează».

semnatarii manifestului fac apel către mișcările civice, organizațiile și cetățenii români să ia atitudine și să se mobilizeze în jurul acestui principiu esențial pentru o democrație și să arate « solidarizare civică pentru a susţine valorile democratice, universalitatea drepturilor omului și destinul european al României în fața atacului urii, al discriminării și al agresivității ».

Platforma « RESPECT » solicită clasei politice și instituțiilor competente să oprească organizarea referendumului pentru modificarea Constituției, pentru a preveni riscul alunecării nedemocratice și al divizării societății românești. Acest risc provine din restrângerea definiției familiei prin Constituție – cu încălcarea drepturilor și a libertăților cetățenești – și din promovarea unei agende nedemocratice de către inițiatorii amendării actului fundamental.
« Prima provocare şi cea mai importantă este de a ne uni și de a da glas revoltei noastre pentru a convinge Parlamentul, Președinția și instituțiile țării să oprească acest referendum care reprezintă o nouă mineriadă la adresa democrației românești. Politicieni, opriți distrugerea democrației românești și arătați-ne respect: Constituția este pentru toți! », arată manifestul.

Platforma « RESPECT » exprimă susținerea pentru familie și precizează că « cele mai mari amenințări la adresa acesteia sunt: sărăcia și corupția; distrugerea statului de drept; inegalitățile; lipsa de unitate, solidaritate, respect şi încredere reciprocă; violența în familie; accesul limitat la locuire și servicii medicale adecvate; mortalitatea maternă și infantilă ridicată; absența accesului egal la educație de calitate, inclusiv insuficiența creșelor și a grădinițelor; lipsa locurilor de muncă ».
semnatarii își afirmă sprijinul pentru «libertatea religioasă și de conștiință » și își exprimă convingerea că « acestea se pot manifesta pe deplin doar dacă sunt respectate întru totul drepturile omului ».
Membrii și susținătorii « RESPECT. Platforma pentru Drepturi și Libertăți » își propun să acționeze împreună, dincolo de oprirea referendumului pentru modificarea Constituției, pentru a sprijini:
– egalitatea în drepturi și libertăți între toți cetățenii, fără discriminare;
– respectul pentru libertatea şi demnitatea umane;
– dreptul fiecărei persoane la viață privată și de familie;
– solidaritatea între toți cetățenii, valoare fundamentală a societății noastre;
– dreptul femeilor de a decide liber asupra propriului corp şi de a se împlini prin educație, profesie și prin propriile alegeri legate de viața de familie;
– accesul femeilor și al bărbaților la drepturi sexuale și reproductive,
– dreptul copiilor şi tinerilor de a beneficia de o educaţie umanist-raţională, accesibilă tuturor;
– dreptul la sănătate al copiilor și tinerilor;
– apartenența României la Uniunea Europeană, cu toate drepturile și îndatoririle ce decurg din aceasta și cu asumarea valorilor ce stau la baza UE.

La baza Platformei se află un Grup de Inițiativă format din organizațiile Asociația Pro Democrația, APADOR-CH, Asociația ActiveWatch, Asociația ACCEPT, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Centrul FILIA, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Inițiativa România, Platforma Demos, precum și Oana Marinescu, în calitate de cetățean. Până pe data de 6 iunie, la ora 22.00, au aderat la platformă 87 de organizații, grupuri civice și cetățeni, ca membri și susținători ai platformei, pe lângă Grupul de Inițiativă. Asociația Pro Democrația asigură secretariatul Platformei, iar FDSC centralizează strângerea semnăturilor.
Platforma « RESPECT »  nu are personalitate juridică și nu reprezintă pozițiile sau agendele individuale ale membrilor săi, ci doar obiectivul pentru care a fost creată, așa cum este formulat în documentul de viziune.
Informații suplimentare:

Semnăturile din partea cetățenilor și a organizațiilor pot fi transmise deocamdată pe adresa semnează@platformarespect.ro.

Înainte de a ajunge să facă fotografia istorică cu Donald Trump în Biroul Oval de la Casa Albă, Klaus Iohannis a avut aseară o întâlnire de lucru la celebrul sediu al CIA din Langley. Lucru interesant având în vedere că nu a fost o întâlnire de curtoazie cu directorul CIA, Mike Pompeo, ci o discuţie aşezată pe subiecte de interes comun. La întâlnire au participat şi directorul SRI, Eduard Hellvig, dar şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.
Au mai participat şi şeful stației CIA din România, discutându-se de interesele comune privind securitatea la graniţa de Est a UE şi în Balcanii de Vest, adică de zona în care Rusia își intensifică acțiunile de război hibrid.
Potrivit unor surse politice, reprezentanţii CIA au subliniat faptul că România poate oferi expertiză in regiune, fiind un exemplu în ceea ce priveste reforma instituţională şi succesele operaţionale  din domeniul informaţiilor.
S-a discutat aplicat pe cooperarea din domeniul contraterorismului, securitătii cibernetice, contraproliferarii şi ameninţărilor transfrontaliere.
Administraţia Prezidenţială a anunţat într-un comunicat de presă că Președintele Iohannis „a transmis aprecierea pentru excelenta şi complexa colaborare dintre CIA şi partenerii de intelligence din România, bazată pe încredere, deschidere şi sprijin reciproc în arii de expertiză specifice, aspect ce întăreşte şi mai mult Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări.”

„Președintele Klaus Iohannis a arătat că România este un partener valoros pentru partea americană, în special datorită expertizei din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest și vecinătatea estică, inclusiv în ceea ce priveşte ameninţările hibride de pe Flancul Estic al NATO.

Președintele României a asigurat că țara noastră înţelege ca, inclusiv prin servicii de intelligence, să acţioneze ca un furnizor de securitate, pentru a contribui la eforturile internaţionale pe linie de securitate.

La rândul său, conducerea CIA a evidenţiat aprecierea pentru nivelul excelent al cooperării cu partenerii de intelligence din România, care se regăsesc în topul serviciilor de informații din Europa cu care are relații agenția americană, din punct de vedere al nivelului de încredere și al consistenței activității derulate.

Președintele Klaus Iohannis și directorul Mike Pompeo au avut, cu acest prilej, şi un schimb de vederi pe teme politico-securitare de actualitate: combaterea terorismului (cu accent pe eradicarea Daesh în Siria/Irak), amenințarea balistică/nucleară nord-coreeană, solidaritatea transatlantică, precum și stabilizarea Afganistanului”, arată Administraţia Prezidenţială.

Arată mai multe ştiri...
Shares