Mar 28, 2023, 02:23

Bloomberg: Investitorii fug de România din cauza războiului din Ucraina

bvbun

Șeful Bursei de Valori București avertizează că țara noastră riscă să fie și mai mult trecută cu vederea de investitori. Și asta din cauza întârzierilor privatizărilor întreprinderilor de stat, dar și a conflictului din Ucraina,  potrivit Bloomberg.

Tranzacțiile bursiere s-au diminuat cu peste 15% după anul de război de la granița României, iar cifra de afaceri medie zilnică a bursei a scăzut cu 38% față de 2014, la aproximativ 7,3 milioane de euro. Cel mai scăzut nivel din 2012, spune șeful BVB.

“Investitorii sunt îngrijorați de Ucraina și cred că România este puțin prea aproape de zona de conflict. Anul acesta va fi complet pierdut din punctul de vedere al marilor listări”, a spus Ludwik Sobolewski într-un interviu acordat Bloomberg.

Sobolewski avea așteptări mari după ce a preluat Bursa de Valori din București. Iar listările Romgaz și Electrica au dat investitorilor sentimentul că vor fi urmate de altele similare.

“Am creat acest sentiment care este ca încrederea oarbă, însă nu este pentru totdeauna. Poate fi risipit și noi riscăm să ni se întâmple chiar asta. Susținerea verbală a fost suficientă pentru un an sau doi, dar acum avem nevoie de dovezi de dragoste, nu pentru noi, ci pentru această țară”, spune șeful BVB.

Creșterea cu 4,3 % a economiei în primul trimestru, comparativ cu acelaşi interval al anului trecut, a fost cea mai mare din Uniunea Europeană și s-a datorat cel mai probabil creșterii consumului și a ridicării sectorului construcțiilor, mai notează specialiștii de la Bloomberg. Iar venirea lui Sobolewski la conducerea Bursei de Valori București a fost un semn pozitiv pentru investitori, după ce polonezul, fost președinte al Bursei de la Varșovia, a scăzut costurile pentru a crește tranzacțiile și a eliminat din restricțiile pentru brokerii străini.

“Să nu permitem ca peste 5 ani, România, cu 20 de milioane de locuitori și o creștere economică decentă, să fie tot o frontieră. O să fie un semn clar de incoerență”, a mai spus șeful Bursei de Valori București pentru Bloomberg, citat de elvețienii de la SwissInfo.

Numirea lui Ludwik Sobolewski la șefia BVB a generat creşteri cu peste 50% a acţiunilor BVB în primul an de mandat. Ludwik Sobolewski a fost preşedintele şi directorul general al Bursei de Valori din Varşovia.  Din iulie 2013 este șeful BVB.

Credit foto: Natemat.pl

0 Comentarii

Shares