Ian 28, 2023, 18:49

BNR menţine dobânda-cheie la minimul istoric

bnr

Banca Naţională a României încurajează în continuare creditarea în contextul incert european şi internaţional şi menţine pentru pentru a doua şedinţă consecutiv rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an.

Cei mai mulţi analişti au anticipat decizia băncii centrale, în aşteptarea clarificării situaţiei privind pachetul de măsuri fiscale care trebuie reanalizat de Parlament la finalul acestei luni în sesiune extraordinară, după ce a fost trimis înapoi de preşedintele Klaus Iohannis.

De altfel, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat la jumătatea lunii iunie că BNR nu va mai reduce dobânda de politică monetară, în condiţiile unei rate negative a inflaţiei şi a unei creşteri economice de circa 4% în acest an.

„Este necesar ca pachetul de măsuri fiscal-bugetare ce va fi aplicat în perioada următoare să nu pericliteze stabilitatea macroeconomică, care este un activ public deosebit de important şi de care depinde percepţia favorabilă a României”, arată BNR, în comunicatul extins transmis după şedinţa CA, citat de Mediafax.

Banca centrală notează că la nivel global perioada recentă se caracterizează printr-o revenire încă modestă a creşterii economice şi o accentuare a volatilităţii de pe pieţele financiare internaţionale pe fondul prelungirii incertitudinilor legate de situaţia Greciei, evoluţiilor economice din China şi al divergenţei conduitelor politicilor monetare ale principalelor bănci centrale din lume, iar pe plan intern se prefigurează implementarea unei serii de măsuri fiscal-bugetare (pachetul de măsuri de relaxare fiscală şi noua lege a salarizării) cu impact direct asupra stabilităţii macroeconomice şi asupra mixului de politici economice agreat în cadrul acordurilor de finanţare externă cu instituţiile internaţionale.

Ultima tăiere a fost aplicată de BNR în luna mai, când a redus dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%, măsură care i-a luat prin surprindere pe analişti. Banca centrală a tăiat dobânda de politică monetară de patru ori în cursul acestui an şi de cinci ori anul trecut.

0 Comentarii

Shares