Ordonanţa de urgenţă privind interceptările va fi modificată în Parlament astfel încât SRI să primească mai multe instrumente de control şi acţiune pe segmentul de securitate naţională, în care, surpriză, PSD cere să fie introdusă marea corupţie.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat marţi că partidul său va iniţia un pachet de amendamente la ordonanţa de urgenţă care va intra în analiza Parlamentului, amendamente prin care instituţiile statului să capete instrumentele necesare pentru lupta împotriva terorismului. „De 7, de 10 zile de când a intrat în vigoare decizia CCR s-a pierdut foarte mută infiormaţie, este un gol şi nu este bine. Vedeţi ce se întîmplă în Europa. Avem obligaţia să asigurăm pentru statul român capacitatea investigativă, să nu fie ştirbita absolut deloc. Statul trebuie să aibă capacitatea să ne protejeze de războiul hibrid şi ameninţările asimetrice, precum şi lupta anticorupţie”, a declarat preşedintele PSD.
Acesta a arătat că „ar trebui să avem o abordare sanătoasă despre mecanismul de interceptari”, şi că ar trebui ca marea corupţie să fie introduse în lege ca ameninţări la adresa siguranţei naţionale.
„Cred că această criminalitate economică, financiară, cibernetică, traficul de droguri, marea corupţie, trebuie să fie introduse prin lege ca riscuri la adresa securităţii naţionale. Trebuie să avem o abordare extrem de serioasă, fără patimă, fără glume. Nimeni nu îşi doreşte să vadă soldaţi înarmaţi pe stradă, asta poate duce la concluzia că este un faliment al sistemului informativ.„, a declarat preşedintele PSD
„PSD va avea o abordare extrem de lucidă şi responsabilă pentru că ne interesează ca instuţiile statului să nu aibă în niciun fel ştirbită capacitatea de investigare şi capacitatea de protecţie a cetăţeanului”, a spus Dragnea.
Acesta a precizat că partidul său va discuta „cu oameni din domeniu care se pricep” şi va prezenta „un punct de vedere articulat”
După decizia CCR privind interzicerea implicării SRI în dosarele penale, serviciul are dreptul să gestioneze doar subiectele legate de siguranţa naţională. Mandatele de supraveghere tehnică pot fi justificate de SRI doar pe motive de ameninţări la siguranţa naţională, care nu cuprinde şi corupţia. Introducerea acesteia în textul legii ar readuce SRI ca egal al DNA în jocul de putere.
Şi Comisia SRI va lucra la modificarea legislaţiei. Membrii Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI se reunesc miercuri pentru a discuta pe tema prevenției în România din perspectiva evoluției riscurilor teroriste, ca urmare a atentatelor care au avut loc la Bruxelles, a anunțat marți președintele acestui for, deputatul Georgian Pop.
„Dacă sistemul de securitate din Belgia ar fi reușit să fie eficient în prevenție, ar fi monitorizat, ar fi arestat și ar fi expulzat pe acei oameni, pe acei teroriști care astăzi au omorât zeci de persoane și au rănit sute de persoane. Asta înseamnă prevenție. De aceea am convocat pentru mâine, la ora 13,00, o ședință a Comisiei de control SRI, am solicitat conducerii SRI să ne trimită un document — care este evaluarea de etapă privind perspectiva riscurilor teroriste pentru România și Brigada Antiteroristă și tot sistemul antiterorist din România ce solicitări au privind instrumentele de tip juridic pentru a-și face treaba de prevenție mult mai bine”, a precizat Pop, la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că România se află „într-o menghină foarte complicată” din perspectiva evoluțiilor fenomenului terorist pe dimensiunea lui geografică.
„Dacă vă uitați la evoluțiile fenomenului terorist pe dimensiunea lui geografică, vom constata cu toții că, din nefericire, ne aflăm într-o menghină foarte complicată. Adică, în vestul României — Bruxelles, în special, dar și Paris — vedeți că aceste atentate nu au fost sporadice. Practic, ele sunt în cascadă. La fel se întâmplă în estul României, în Turcia — Ankara, Istanbul. Nu au fost evenimente izolate, au fost atentate programate și executate în cascadă”, a explicat Pop.
El a precizat că își dorește ca România, pe dimensiunea antiteroristă, să aibă un sistem de prevenție foarte bun, pentru a nu se întâmpla ca la Bruxelles.
„Îmi doresc ca în România, pe dimensiunea antiteroristă, să avem o prevenție foarte bună, să nu avem evenimente ca astăzi, la Bruxelles, pentru că nu mi-aș dori să se întâmple așa ceva în România și pe urmă să căutăm teroriștii să-i deferim justiției. Nu, doresc să fie supravegheați, să fie expulzați și arestați și să nu ajungă să comită infracțiuni”, a afirmat președintele Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra activității SRI.
0 Comentarii