Feb 7, 2023, 16:41

Bombardier rusesc doborât de armata turcă la graniţa cu Siria. Reuniune de urgenţă a NATO

putin erdogan

UPDATE 18 Channel 4 :Potrivit unei înregistrări audio prezentate la reuniunea NATO convocată după incidentul de la graniță, avioanele Turciei au avertizat bombardierul rusesc de 21 de ori în 5 minute înainte să-l doboare

UPDATE 17 Rebelii au doborât un elicopter pe care Rusia l-a trimis în căutarea piloţilor dispăruţi la graniţa dintre Turcia şi Siria.

UPDATE 16 Vladimir Putin: Incidentul de astăzi este un cuţit în spate dat de cei care apără terorismul. Piloţii noştri nu au ameninţat în niciun moment teritoriul Turciei. Ei erau într-o operaţiune împotriva ISIS. Incidentul va avea consecinţe serioase asupra relaţiilor dintre Rusia şi Turcia.

UPDATE 15 Declaraţii ale lui Vladimir Putin după ce Turcia a doborât un avion rusesc la graniţa cu Siria. LIVE

UPDATE 14 Reuniune de urgenţă a NATO după doborârea avionului rus, la cererea oficialilor de la Ankara. 

UPDATE 13 Un pilot al avionului rus doborât în nordul Siriei a fost atins de focuri de armă rebele în timp ce încerca să-şi ghideze paraşuta către o zonă aflată sub controlul trupelor guvernamentale, afirmă o grupare rebelă, care susţine că l-a ucis. Mai mult, rebelii au difuzat imagini care să le susţine afirmaţiile.

UPDATE 12 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că doborârea avionului de vânătoare rusesc Su-24 în Siria este ‘foarte gravă’, dar așteaptă să se lămurească toate circumstanțele incidentului.

‘Incidentul cu avionul Su-24 în Siria reprezintă un incident foarte grav, dar este prea devreme pentru a trage concluzii’, a afirmat Peskov, evitând să răspundă clar la întrebarea dacă acest incident va duce la înrăutățirea relațiilor dintre Moscova și Ankara. ‘Este pur și simplu imposibil sa spui ceva, fără să deții informații complete’, a afirmat el, adăugând că ar ‘fi greșit’ să se vorbească în acest moment de o posibilă deteriorare a raporturilor dintre Rusia și Turcia.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, pregătește o declarație de presă pe această temă. Și Dmitri Peskov a declarat că se așteaptă ca președintele Vladimir Putin să facă o evaluare a situației legate de doborârea avionului Su-24 la întâlnirea cu regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, potrivit Agerpres.

UPDATE 11 AFP: NATO este în contact permanent cu Turcia după incidentul de la graniţa cu Siria.

UPDATE 10 Armata turcă spune vă aeronava ruşilor a încălcat graniţele şi nu a răspuns celor 10 avertismente. Ankara publică primele imagini din satelit, varianta care susţine teoria turcilor. 

poza turc

UPDATE 9 Ministrul rus de Externe îşi anulează vizita programată mâine în Turcia. Moscova publică primele imagini din satelit care demonstrează că avionul era în spaţiul aerian sirian.

CUkfR6mUwAAY30S

UPDATE 8 CNN Turk: Unul dintre piloţii avionului doborât a murit, iar altul a fost capturat.

UPDATE 7 Au apărut imagini care ar demonstra că unul dintre piloţii ruşi a fost capturat de turkmeni. Pe filmare se aud strigătele luptătorilor: „Alahu Akbar” (n.r. Allah e mare!).

UPDATE 6 Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia Interfax, a anunţat că un avion rus de tip SU-24 s-a prăbuşit în nordul Siriei, „probabil din cauza bombardamentelor de la sol”.  Un reporter al postului de televiziune CNN Turk susţine că două elicoptere survolau zona pentru a-i salva pe piloţi, dar operaţiunea era riscantă întrucât la sol aveau loc confruntări. Alte surse CNN Turk au precizat că unul dintre cei doi piloţi ar fi fost capturat de turkmeni.

Avioane de război ruse şi siriene acţionează în zona respectivă pentru a susţine forţele regimului Bashar al-Assad în lupta împotriva militanţilor turkmeni.

UPDATE 5  Armata turcă a declarat oficial că un jet neidentificat a fost doborât la ora 9:24, după ce a fost avertizat de 10 ori.

UPDATE 4 Presa turcă: bombardierul Su 24 a fost avertizat de 3 ori înainte să fie doborât de cele două avionae F 16. Aeronava se afla la o altitudine de 6000 de metri.

UPDATE 3 Moscova susţine că avionul doborât era în spaţiul aerian sirian şi că va dovedi asta.

UPDATE 2 Ministrul rus al Apărării: Avionul doborât era un bombardier rus Suhoi Su-24. Preşedinţia turcă: jetul SU24 rusesc încălcase spațiul aerian al Turciei se pare că jetul a fost avertizat înainte

UPDATE Premierul turc îi cere ministrului de externe să se consulte cu NATO şi ONU în legătură cu incidentul de la graniţa cu Siria.

Avioanele F16 al armatei turce a doborât un avion de vânătoare la graniţa cu Siria. Aeronava ar fi ignorat avertismentele, iar armata turcă a deschis focul.

Potrivit imaginilor, piloţii a reuşit să se catapulteze în ultimul moment.

Avionul s-a prăbușit, cuprins de flăcări, marți, într-o zonă de pe teritoriul Siriei foarte aproape de frontiera cu Turcia, a relatat postul de televiziune privat turc Haberturk TV, care a şi difuzat primele imagini. Incidentul a fost confirmat şi de un responsabil militar de la Ankara.

Presa rusă spune că ar fi vorba de un MIG sirian.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares