Mai 28, 2023, 15:51

BOR intră din nou în buzunarul nostru: Bani de la MAE pentru campania Radio Trinitas în Diaspora

trafalet

Patriarhia, prin Radio Trinitas, şi Ministerul Afacerilor Externe colaborează, pentru al doilea an la rând, la realizarea proiectului „Identitatea românească în lume”, ce urmăreşte promovarea imaginii pozitive a românilor din diaspora, anul acesta fiind vizate Italia, Marea Britanie şi Austria.

„Patriarhia Română şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au lansat în 2014 primnul proiect pentru promovarea diasporei din 20 de comunităţi româneşti care locuiesc în Franţa, Belgia, Germania, Spania şi Italia, în valoare de 80.000 lei. Proiectul de anul trecut viza  încurajarea apariţiei şi sprijinirea funcţionării presei identitare în domeniul
virtual, facilitarea accesului la spaţii de emisie şi iniţierea unei rubrici dedicate românilor din aceste comunităţi. În 2015, proiectul a fost restrâns la comunităţi din Italia de Nord, Austria şi Marea Britanie, cu o valoare de 50.819 lei de la MAE şi 8.050 de lei de la Radio Trinitas. Finanţarea este mai mică decât anul trecut, pentru că nu mai avem nevoie de echipamente, acestea fiind deja achiziţionate în 2014. Acum banii sunt folosiţi pentru deplasări, transport, cazare”, a explicat directorul Radio Trinitas, Ciprian Olinici, citat de Mediafax.

Proiectul, care se va derula în perioada mai – decembrie 2015, urmăreşte dezvoltarea unui parteneriat strategic cu 10 instituţii mass-media, culturale şi religioase din 21 de comunităţi  româneşti din Austria, Marea Britanie şi Italia, cu scopul cunoaşterii şi mediatizării problemelor specifice legate de afirmarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a cel puţin 2.300 de români.

„Cu alte cuvinte, vom intra în contact cu cele trei ţări unde vom merge cu 2.300 de persoane membri ai comunităţilor parohiale, ale unor ONG-uri culturale şi sociale. De asemenea cu persoane care îşi desfăşoară activitatea acolo, cei plecaţi la lucru sau la studii sau stabiliţi în respectiva ţară”, a mai spus Olinici.

În Italia proiectul vizează partea de nord: Padova, Veneţia, Verona, Udine. Următoarea ţară va fi Marea Britanie, unde sunt vizate comunităţile din Londra, iar în Austria proiectul vizează comunităţile din Viena.

„Pentru a cunoaşte comunitatea românescă din respectivele zone, realizatorii proiectului vor apela la parohiile ortodoxe din Italia, Marea Britanie, Austria, la ICR-urile din acele ţări şi la ambasade”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares