Mar 30, 2023, 04:49

Rusia recunoaște: 5000 de ruși luptă pentru ISIS. 30 de membri ISIS, arestaţi într-o moschee din Moscova

Facebook.com
Cel puţin 30 de oameni au fost arestaţi într-o suburbie a capitalei Rusiei, fiind suspectaţi că făceau recrutări pentru grurpul terorist Statul Islamic (ISIS). Oficiali ai Ministerului de Interne au confirmat pentru televiziunea Russia Today că au făcut mai multe arestări în zona Balashikha, la 20 de kilometri de centrul Moscovei. Nu au vrut însă să dea mai multe detalii despre operaţiune.

Arestările au avut loc într-o moschee, unde afiliaţii ISIS distribuiau materiale extremiste de propagandă şi angajau recruţi. Serviciile secrete ruse au înregistrat în ultimul timp o creştere a recrutărilor ISIS de pe teritoriul Rusiei. Potrivit unor estimări recente, există între 2000 şi 5000 de ruşi care luptă pentru jihadiştii de la Statul Islamic.

Mai mult, în ultimul timp au avut loc mai multe tentative de acest fel, inclusiv la universităţile celebre din Moscova. O studentă la filologie a fost prinsă luna trecută când încerca, alături de alţi 13 cetăţeni ruşi, să treacă graniţa dintre Turcia şi Siria, cu scopul de a se alătura grupării teroriste.

Potrivit unui studiu al Centrului Internaţional de Studii al Radicalizării, citat de Russia Today, 20.000 de persoane din mai mult de 100 de ţări luptă pentru grupările teroriste din întreaga lume, inclusiv pentru ISIS. Cei mai mulţi dintre europeni ar veni din Marea Britanie şi Germania. În rest, ţările care exportă cei mai mulţi terorişti sunt Iordan, Maroc, Arabia Saudită şi Tunisia.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares