Mar 30, 2023, 04:40

Acord de ultimă oră între Grecia şi Eurogrup

greciiiaaaa

UPDATE 4 Angela Merkel, cancelarul german: „Va fi creat pentru Grecia un fond de privatizare de 50 de miliarde în active, care va ajuta la recapitalizarea băncilor. 12,5 miliarde vor merge către investiţii imediate. Situaţia s-a înrăutăţit în ultimele 6 luni.”

UPDATE 3 Jaroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup: După 17 ore în summit, am petrecut alte 14 ore în Eurogrup. Am vorbit de problemele fiscale, am reuşit să ajungem la un acord în toate aceste probleme. Grecia are de plătit peste 7 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană. Trebuie să trecem imediat la recapitalizarea băncilor greceşti.

Jean Claude Junker, preşedintele Comisiei Europene: Nu va avea loc niciun „Grexit”. Avem un acord. Sunt convins că Tsipras va reuşi să treacă prin Parlament aceste măsuri de austeritate.

UPDATE 2 Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: „Eurogrupul va lucra cu instituţiile pentru a pune la punct acordul. Vreau să mulţumesc preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker. Fără munca dumneavoastră, acordul de astăzi nu ar fi fost posibil. Decizia a fost unanimă.

UPDATE: Christine Lagarde, şefa Fondului Monetar Internaţional, declară pentru Bloomberg că acordul este un pas bun pentru ca Grecia să îşi recâştige încrederea. Reamintim că Grecia a este tehnic în incapacitate de plată după ce a ratat plata unui tranşe către FMI.

Unul dintre membrii Eurogrup, premierul belgian Charles Michel, confirmă pe Twitter că s-a ajuns la un acord cu Grecia, după 18 ore de negocieri intense în care şefii de stat şi de guvern din zona Euro au fost acuzaţi că încearcă să îndepărteze Grecia de Europa.

Ministrul Maltei confirmă informaţia.

Acesta este acordul dur de ultimă oră propus de creditori şi acceptat de Grecia.

Euro creşte puternic după ce mai mulţi lideri ai eurozonei confirmă încheierea unui acord cu Grecia.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares