Parlamentul a votat moțiunea de cenzură împotriva guvernului Streleț. Astfel Moldova este din nou fără executiv, pentru a doua oară în mai puțin de un an.
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleţ a fost votată de 65 de deputaţi, împotrivă au fost 18 parlamentari. Parlamentul a examinat azi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleț, semnat şi depus săptămâna trecută de către 42 de parlamentari ai fracțiunilor PSRM și PCRM. Aceştia îi reproşau lui Valeriu Streleţ detașarea de atribuțiile constituționaleși îl suspectează de implicare în acte de corupţie.
Potrivit legislației, în cel mult trei zile, Cabinetul de miniştri va trebui să-şi dea demisia, iar şeful statului va desemna un nou prim-ministru.
Ulterior, într-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul.
În situaţia în care deputaţii vor respinge repetat noul Cabinet şi programul de guvernare, așa cum a anunțat Opoziția, dar și parte din noua Putere, şeful statului poate dizolva Parlamentul. Drept urmare, sunt organizate alegeri parlamentare anticipate.
Executivul condus de Valeriu Streleţ a fost învestit pe 30 iulie 2015 cu votul a 52 de deputaţi, în timp ce 41 au votat împotrivă.
Guvernul de la București va acorda un împrumut de 150 de milioane de euro Republicii Moldova. Acordul a fost aprobat deja de Parlamentul României. Premierul Victor Ponta a atenționat însă că România ar putea anula Acordul privind ajutorul rambursabil, dacă în Republica Moldova nu se menține o guvernare proeuropeană.
Din cauza moțiunii de cenzură depuse săptămâna trecută împotriva Guvernului de la Chișinău, ratificarea Acordului de împrumut cu România nu a mai intrat pe ordinea de zi a Parlamentului, pentru că ședința s-a întrerupt.
„E un pozor (rușine – n.r.) național dacă noi reparăm instituția supremă a statului nostru din banii cuiva. L-am ascultat pe prim-ministrul român Ponta cu toate ponturile lui și e o rușine”, a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin.
0 Comentarii