Aug 2, 2021, 15:52

Câștigător surpriză a premiului Nobel pentru Pace. Cvartetul Tunisian pentru Dialog VIDEO

CQ3R8QXUAAA92Id

Cvartelul Tunisian pentru Dialog este câștigătorul premiului Nobel pentru Pace pentru rolul în primăvara arabă, „pentru contribuţia sa decisivă la construirea unei democraţii pluraliste”a anunțat la Oslo Kaci Kullmann Five, președintele Comitetului Norvegian Nobel. Este singurul premiu care se anunță în Norvegia, restul fiind prezentate în Suedia.

Institutul Nobel a anunțat în luna martie că există 273 de candidați în acest an, dintre care 68 sunt organizații și 205, persoane. Cancelarul german Angela Merkel, medicul congolez Denis Mukwege, papa Francisc, ziarul rus Novaia Gazeta, Agenția ONU pentru Refugiați erau considerați favoriții la Premiul Nobel pentru Pace.

În 2014, Malala Yousafzai, militanta pentru dreptul la educaţie în vârstă de 17 ani, a primit premiul Nobel pentru Pace „pentru lupta sa eroică prin care a devenit un simbol al dreptului tinerelor la educaţie”. Devenind cea mai tânără leaureată din istoria de 114 ani a premiilor Nobel, militanta în vârstă de 17 ani Malala Yousafzai a primit această distincţie „pentru lupta sa eroică prin care a devenit un simbol al dreptului la educaţie pentru tinerele” din toată lumea. Ea militează de mai mulţi ani pentru dreptul fetelor de a accede la educaţie, motiv pentru care a fost ţinta unei tentative eşuate de asasinat în urmă cu doi ani, la 9 octombrie 2012.

Malala a împărțit dinstincția cu Kailash Satyarthi, în vârstă de 60 de ani, „a dat dovadă de curaj conducând demonstraţiile paşnice împotriva exploatării copiilor în scopuri financiare”. Comitetul Nobel a subliniat că toate manifestaţiile conduse de Satyarthi s-au desfăşurat fără violenţă, „în tradiţia lui Gandhi”.

În anul 2013 Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit, surprinzător, Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru „vasta sa activitate de eliminare a armelor chimice”.

Poate cel mai puțin așteptat a fost premiul decernat în 2009 lui Barack Obama, pentru „eforturile extraordinare de consolidare a diplomaţiei internaţionale şi a cooperării între popoare”, conform site-ului nobelprize.org.

Prima distincție de acest gen a fost acordată în 1901, în comun, fondatorului Crucii Roșii, Henry Dunant, și conducătorului mișcării pacifiste de atunci, Frederic Passy. Comitetul Internațional al Crucii Roșii a obținut premiul de trei ori în 1917, 1944 și 1963, iar Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați (UNHCR) de două ori, în 1954 și 1981.

Premiul Nobel pentru pace este oferit de Comitetul Norvegian pentru Nobel format din cinci membri aleși de parlamentul norvegian pentru un mandat de șase ani, cu posibilitate de a fi realeși. Medalia premiului este realizată din aur masiv și reprezintă portretul lui Alfred Nobel și a fost concepută de sculptorul norvegian Gustav Vigeland. Inițiatorul Premiului Nobel pentru pace este magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

0 Comentarii

Shares