Preşedintele şi premierul au decis ca România să folosească dreptul de veto la ratificarea acordului UE cu Canada – CETA – pentru semnarea căruia premierul canadian Justin Trudeau se va afla săptămâna viitoare la Bruxelles. MAE anunţă astăzi, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, că decizia României a fost comunicată la Bruxelles.
„În contextul dezbaterilor cu privire la politica comercială a Uniunii, România a reiterat că nu poate susţine la acest moment demersurile privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului economic și comercial cuprinzător UE – Canada”, se arată în comunicatul MAE.
Acordul trebuie ratificat de toate statele UE, pentru a putea fi aplicat, fapt care îi dă României o poziţie importantă la negocierile cu Justin Trudeau. România a cerut ridicarea vizelor pentru cetăţenii români care doresc să meargă în Canada, însă partea canadiană nu a fost pînă acum de acord. Bulgarii, care au fost reprezentaţi la negocierile cu Trudeau de premierul român, Dacian Cioloş, la rugămintea lui Boiko Borisov, au anunţat luna trecută că au obţinut o ridicare parţială a vizelor, pentru anumite categorii de bulgari. România însă nu acceptă această variantă şi a transmis premierului canadian că până acesta nu se va angaja în scris pentru ridicarea vizelor, ţara noastră va bloca CETA.
CETA, un acord masiv contestat care va favoriza corporaţiile
Comisia Europeană/DG Comerţ a anunţat, la data de 29 februarie 2016, că s-a finalizat procesul de revizuire juridică a versiunii în limba engleză a Acordului economic și comercial cuprinzător UE-Canada (CETA), precizând, totodată, că a fost agreată revizuirea sistemului de reglementare a diferendelor în domeniul investiţiilor, în sensul instituirii unui sistem de curţi bilateral, cu posibilitatea multilateralizării, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, dat publicității luni, 7 martie 2016.
Cetățenii și întreprinderile — mari și mici — din întreaga Europă ar urma să beneficieze de pe urma acestui acord începând din prima zi a punerii sale în aplicare.
După unda verde primită din partea Consiliului și aprobarea Parlamentului European, aplicarea cu titlu provizoriu a acordului va fi posibilă.
Potrivit Comisiei Europene, încă din prima zi a aplicării, CETA va elimina aproape toate taxele vamale, ceea ce va permite întreprinderilor din UE să economisească sute de milioane de euro pe an din plata taxelor vamale și, prin urmare, va aduce beneficii consumatorilor europeni în mod direct, prin reducerea prețurilor și diversificarea ofertei de produse importate din Canada.
Potrivit criticilor, CETA favorizează marile corporaţii, care vor putea acţiona în judecată statele UE dacă acestea vor modifica legislaţia naţională în defavoarea companiilor.
The Independent scrie astăzi că parlamentul Valoniei a votat să îi interzică Guvernului Belgiei să ratifice acordul, din cauză că acesta va permite corporaţiilor să dea în judecată guvernele dacă acestea impun poliici care le afectează profiturile, că va da corporaţiilor un rol foarte mare în a crea reguli pentru interesele lor şi că va bloca privatizarea serviciilor publice. Acelaşi ziar notează că Guvernul Britanic a anunţat că acoprdul va fi debătut în Parlament de-abia după ce va fi ratificat, pe motiv că „nu există timp pentru dezbatere”
0 Comentarii