Iun 7, 2023, 12:05

Document oficial: FMI nu participă la salvarea Greciei

Lagarde Tsipras

Deşi părea că situaţia Greciei e ca şi rezolvată, mai ales după schimbarea de atitudine a premierului Tsipras, care a devenit mare susţinătir al reformelor, FMI nu mai intenţionează să acorde sprijin financiar statului elen. Potrivit unui document intern dezvăluit de Financial Times, Fondul Monetar Internaţional intenţionează să respingă ajutorul financiar pentru Grecia, după ce guvernul de la Atena a ratat două rambursări către instituţia financiară.

Îndatorarea ridicată şi istoricul negativ în privinţa implementării reformelor descalifică Grecia de la un al treilea pachet de ajutor financiar din partea Fondului Monetar Internaţional, potrivit raportului prezentat board-ului, de către experţii FMI. Recomandarea experţílor FMI, înaintată boardului miercuri, ridică noi semne de întrebare dacă instituţia internaţională se va alătura eforturilor Uniunii Europene de a salva Grecia de la colaps, scrie Financial Times.

Negociatorii FMI vor continua să participe la discuţii pentru a se asigura totuşi că Grecia va încheia un acord financiar cu zona Euro, dezvăluie Financial Times. Dar membrii FMI nu au consens în interiorul instituţiei pentru a susţine Grecia. Membrii bordului speră în perioada următoare să decidă cel mult dacă vor participa la faza a doua a negocierilor, după ce cabinetul Tsipras va implementa reformele promise.

Participarea FMI la programul de salvare pentru Grecia este însă crucială pentru Germania, care s-ar putea retrage după un astfel de scenariu.

Reacţii au venit imediat pe bursă. Euro a scăzut uşor după aflarea ştirii.

Mai mult, premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, a propus astăzi convocarea unui referendum în cadrul partidului Syriza pentru duminică, pe tema măsurilor de austeritate convenite cu creditorii internaţionali.

„Oricine vrea un alt guvern sau un alt premier trebuie să spună. Cei care cred că acesta este cel mai prost memorandum convenit cu creditorii trebuie să ne spună”, a spus astăzi Tsipras în faţa partidului.

Îngrijorarea creşte din nou în rândul creditorilor internaţionali după ce o facţiune din cadrul formaţiunii Syriza – Platforma Stângii – se opune măsurilor convenite de Alexis Tsipras cu zona Euro.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares