Mar 29, 2023, 10:25

BREAKING NEWS Rezultat zdrobitor la referendumul din Grecia. Ministrul de Finanțe, sacrificat de premier

Credit foto: The Guardian

UPDATE 10 Ministrul de Finanțe, Yanis Varoufakis, și-a dat demisia.

„Curând după anuntarea rezultatelor referendumului, mi s-a comunicat preferința unor membri ai Eurogrup și ai unor parteneri pentru absența mea de la negocieri; premierul a considerat că ideea are potențialul de a fi de ajutor în atingerea unei înțelegeri. Din acest motiv părăsesc Ministerul de Finanțe azi”, a spus Varoufakis pe blogul personal

UPDATE 9 După numărarea a 95% din voturi, rămâne aceeași diferență în favoarea celor care au respins acordul propus de creditorii internaționali. 61,39 – NU; 38,61 – DA

UPDATE 8 Președintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, este primul oficial european care atacă rezultatul referendumului din Grecia.

„Iau notă de rezultatul referendumului din Grecia. Acest rezultat este foarte regretabil pentru viitorul Greciei. Economia sa va trebui să facă față unor măsuri dure pentru a se redresa”, spune ministrul olandez de Finanțe și liderul Eurogrup.

Imediat după anunțarea rezultatelor referendumului, euro s-a depreciat în fața celorlalte monede, iar bursele au deschis pe minus.

UPDATE 7 Comisia Europeană a luat notă de rezultatul referendumului din Grecia și îl respectă, așa cum se arată într-un comunicat de presă trimis în urmă cu câteva minute. Președintele Jean-Claude Junker vorbește în aceste momente cu liderii zonei euro și cu personalitățile europene pentru a stabili următorii pași.

„Președintele Junker se va consulta în această seară și mâine cu liderii aleși democratic ai celorlate țări membre ai zonei Euro, cât și cu șefii instituțiilor europene. Luni dimineață va participa la o conferință cu președintele Consiliului European, președintele Eurogrupului și cu președintele Băncii centrale. Președintele se va adresa marți Parlamentului European”, se arată în comunicat.

UPDATE 6 Cancelarul german Angela Merkel și președintele Franței, Francois Hollande, cer un summit al zonei Euro marți pentru a discuta despre criza din Grecia.

UPDATE 5 După numărarea a 70% dintre voturi, 61,5% dintre greci au votat NU la referendum, iar 38,5% au votat DA. participarea la vot 61,2%. Liderul Opoziției și lider al partidului Noua Democrație, fostul premier Antonis Samaras, a demisionat după rezultatul dezastruos. Opoziția nu a reușit să mobilizeze votanții DA în niciuna dintre circumscripții, dominate clare de susținătorii lui Tsipras.

UPDATE 4 Rezultat covârșitor împotriva acordului propus de creditorii internaționali. Potrivit datelor oficiale după numărarea a peste 20% din voturi, 60% dintre greci au spus NU la referendum,  în timp ce numai 40% au votat în favoarea măsurilor de austeritate. Ministrul de Interne a anunțat deja ca rezultatul final va fi foarte apropiat de acesta.

UPDATE 3 Banca Naţională a Greciei cere Băncii Centrale Europene să beneficieze de fondul de urgenţă destinat băncilor (ELA) îngheţat luni, când s-a luat decizia închiderii băncilor, potrivit Reuters. Ministrul de Finanţe se va întâlni cu bancherii în această seară.

UPDATE 2 Surse citate de publicaţia The Guardian susţin că oficiali de rang înalt din guvernul Tsipras, inclusiv şeful negociator, Nikos Papas, sunt în drum spre Bruxelles pentru a relua negocierile, după ce tot mai multe bancomate au început să rămână fără bani. „Situaţia băncilor este critică şi trebuie îndreptată imediat”, potrivit sursei din partidul de guvernământ, Syriza. 

UPDATE Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, se plânge pe Twitter de atacul presei şi neagă că ar fi spus că în 24 de ore va încheia un acord cu creditorii.

„Am spus ca în 24 de la referendum am putea avea un acord. Dar presa noastră toxică s-a grăbit să spună că aş fi prezis semnarea unui acord în următoarele 24 de ore. Ca să vezi„, a spus Varoufakis pe reţeaua de socializare.

Toate sondajele realizate telefonic sau la ieşirea de la urne sunt neconcludente. Totuşi, televiziunile private Mega TV şi ANT1 TV arată că oamenii au votat la referendum pentru respingerea programului propus de creditorii internaţionali.

Sondaj GPO pentru televiziunea Mega TV: NU 51.5; DA 48.5

Sondaj Metron Analysis pentru televiziunea Ant1: NU 50-5; DA 46-50

Sondaj MRB pentru televiziunea Star Channel: NU 49-54; DA 46-51

Sondaj Marc pentru televiziunea Alpha TV: NU 49.5-54.5; DA 45.5-50.5

Prezenţa la urne în referendumul organizat pe tema măsurilor economice propuse de creditorii internaţionali a depăşit nivelul de 40 la sută, astfel că votul va fi validat, anunţă Ministerul de Interne de la Atena.

Ca urmare a rezultatului, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande vor avea luni seara, la Paris, o întrevedere pentru a evalua „consecințele referendumului din Grecia”, a anunțat Palatul Elysee.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares