Mar 30, 2023, 10:44

BREAKING NEWS Iohannis i-a avertizat pe liderii UE că există riscul ca România să se întoarcă sub influența Rusiei

sursa foto Administratia Prezidentiala
Președintele Klaus Iohannis a avut la discuțiile cu liderii UE la Bruxelles o intervenție foarte fermă, în care a ținut să fie categoric în privința proiectului „UE cu două viteze”, exprimându-și îngrijorarea că există riscul întoarcerii la Cortina de Fier, când țările din Estul Europei se aflau în sfera de influență a URSS, susțin surse politice.
 
Sursele citate susțin totodată că toți liderii Uniunii au înțeles motivele de îngrijorare ale lui Klaus Iohannis, și că președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker dând asigurări că România și Bulgaria nu vor fi lăsate în urmă și că nu se va pune problema unei Uniuni cu mai multe viteze ci doar a unității europene, și că și-ar dori ca politicienii să nu mai discute despre ruptura între Est și Vest.

Președintele Klaus Iohannis a declarat de altfel astăzi, după reuniunea Consiliului European, că a explicat liderilor UE că o Europă cu mai multe viteze nu este o soluție bună și că, „in extremis”, ar putea duce la scindarea Uniunii.
El a arătat că vineri s-a discutat informal despre Declarația care va fi adoptată la Roma, care a fost pregătită într-o primă formă.

„Cu toții — 27 — ne-am referit la acest text propus. Contrar așteptărilor multor analiști nu s-a discutat viitorul UE, ci s-a discutat textul care va fi cu siguranță la Roma, un text care subliniază realizările Uniunii de până acum, arată nivelul de ambiție pentru viitor. În ansamblu, ne dorim un text pozitiv care ne dă curaj să continuăm în Uniunea Europeană. Nu s-a putut discuta despre ambițiile de viitor și fără a avea mici mențiuni legate de felul cum vedem noi cu toții viitorul Uniunii Europene, iar în acest context am explicat colegilor și colegelor de ce o Europă cu mai multe viteze nu este o soluție bună, dimpotrivă, este o soluție care, in extremis, ar putea chiar să ducă la scindarea Uniunii Europene”, a afirmat Iohannis.

Potrivit șefului statului, în continuare, liderii europeni se vor concentra pe textul care va fi semnat la Roma, după care vor urma discuțiile referitoare la Carta Albăprezentată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Vom încerca într-un an, maximum doi ani să conturăm felul în care vedem noi cu toții împreună viitorul Uniunii Europene”, a spus Iohannis, citat de Agerpres.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares