Oct 18, 2021, 21:11

Vlad Filat a fost reţinut pentru 72 de ore după ce Parlamentul i-a ridicat imunitatea VIDEO

vlad-filat-spune-cine-este-cel-mai-mare-dusman-al-pldm-la-alegerile-din-noiembrie-1412773766

UPDATE 2 Vlad Filat a fost reţinut pentru 72 de ore pentru „corupere pasivă şi trafic de influenţă”.

UPDATE Fostul premier a fost dus de mascaţi la Centrul Naţional Anticorupţie. Sediul instituţiei era păzit de 10 agenţi înarmaţi. IMAGINI AICI

Liderul PLDM, Vlad Filat, a rămas fără imunitate parlamentară. Pentru au votat 79 de deputaţi. Asta după ce Comisia juridică a dat aviz pozitiv pentru ridicarea imunității deputatului, fost premier. Pentru asta au votat opt deputaţi din această comisie, iar alţi trei membri au fost împotrivă.

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut ridicarea imunității parlamentare a deputatului liberal-democrat, Vlad Filat, „pentru o crimă gravă. Vin în faţa dumneavoastră cu o solicitare cum nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, a spus procurorul general în faţa Parlamentului.

„Avem probe concludente în fraudele de la BEM, au fost audiaţi martori, există depoziţii confirmate, vreau să vă pătrundeţi de importanţa momentului. Este o crimă deosebit de gravă şi ar putea avea loc influenţarea martorilor, distrugerea de noi probe”, a declarat Corneliu Gurin.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, implicarea lui Vlad Filat în furtului secolului din Republica Moldova, anume fraudarea banilor de la Banca de Economii a Moldovei, BEM, în perioada în care politicianul deţinea funcţia de prim-ministru (2010-2013).

Liderul PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit şpaga pentru a înceta controalele la Dufremol şi pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

„Ţinând cont de gravitatea faptelor cercetate, există bănuiala rezonabilă că Vladimir Filat, făcând uz de imunitatea parlamentară deţinută, va întreprinde acţiuni de împiedicare a procesului de administrare a probelor prin influenţarea martorilor, distrugerea sau tăinuirea probelor, a materialelor relevante cazului sau sustragerea cu rea-voinţă de a se prezenta organului de urmărire penală”, se menţionează în sesizare.

Vlad Filat a declarat în Parlament că instituţiile statului sunt acaparate, iar Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares