Mar 28, 2023, 02:15

UPDATE Autorul atentatului din Franța, în atenția serviciilor secrete timp de 2 ani. Era angajatul celui pe care l-a decapitat

328cbb72d3d149d0b0f1aeb4a15e125d96261ffe

UPDATE 2 Persoana decapitată în atacul terorist este managerul unei societăți de distribuție din aceeași zonă, iar autorul atacului, Yassin Salhi, în vârstă de 35 ani, era angajat ca șofer al respectivei societăți. Capul victimei a fost găsit agățat de gardul uzinei ce aparține grupului american Air Products, alături de două drapele islamiste. Yassin s-a aflat între anii 2006 și 2008 în atenția serviciilor de informații, el fiind bănuit de ‘radicalizare’ și că s-ar fi aflat în contact cu mișcarea salafistă.

Atacatorul a pătruns în incinta uzinei cu un vehicul ce avea autorizație de acces. Acolo el și-a decapitat patronul și a produs o explozie după ce a lovit cu mașina pe care o conducea mai multebutelii cu gaze. Alte două persoane au fost rănite, inclusiv un pompier care a reușit să-l imobilizeze, teroristul fiind apoi reținut.

Soția sa, arestată și ea după atac, spune că nu înțelege ce l-ar fi putut determina pe soțul ei să recurgă la un asemenea gest, susținând că amândoi fac parte dintr-o familie de ‘musulmani normali’.

UPDATE Francois Hollande și-a întrerupt summitul de la Bruxelles, unde participa la Consiliul European, și se îndreaptă spre Franța. Președintele a convocat Consiliul Suprem de Apărare și spune că teroriștii intenționau să arunce în aer uzina de gaz.

Un bărbat a fost decapitat, iar trupul său a fost lăsat lângă o uzină de produse chimice din Saint-Quentin-Fallavier în Isere, la  aproximativ 30 km de Lyon, în sud-estul Franţei.  Capul lui a fost găsit la câţiva metri distanţă de corp, agăţat de gard şi acoperit cu inscripţii în limba arabă. Alte persoane care nu a aveau nicio legătura cu fabrica respectivă, au fost atacate de mai jihadiștii care au fost văzuți venind spre locul incidentul cu o mașină pe care flutura steagul islamic.

O maşină a pătruns în interiorul uzinei în jurul orei locale 10, a făcut mai multe viraje, apoi a lovit buteliile de gaz aflate în curtea unităţii. Explozia câtorv persoane. Unul dintre atacatori, reţinut de jandarmi, și-ar fi declarat deja apartenența la Statul Islamic. La faţa locului au fost găsite bannere în arabă care nu au fost încă expertizate.

Atacatorul ar fi un tânăr de 30 de ani care se afla în atenția serviciilor secrete franceze pentru presupuse legături cu ISIS, iar poliția a dat în umărire generală și un complice al teroriștilor. Acesta ar fi fost văzut în această dimineață trecând de mai multe ori prin fața uzinei. 40 de muncitori au fost evacuați de urgență.

Poliția a emis un apel la vigilență în toată țara, temându-se că alte atacuri ale adepților ISIS ar putea avea loc în cursul zilei de azi.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares