Iun 8, 2023, 01:45

Parchetul cere urmărirea penală a lui Petre Roman în Dosarului Mineriadei

roman iliescu

UPDATE Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a fost pus sub acuzare joi în dosarul „Minerada” de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

Parchetul General cere urmărire penală a fostului premier Petre Roman, alături de Ion Iliescu, a fostului director al SRI Virgil Măgureanu sau a lui Cazimir Ionescu.

„Nu comentez, nici nu am păreri”, a spus ieri Petre Roman pentru  Mediafax în legătură cu decizia de punere sub urmărire penală pe fostul preşedinte Ion Iliescu pentru infracţiuni contra umanităţii. „Nu am auzit de treaba asta, după câte ştiu trebuia să…., în fine, nu ştiu exact ce se întâmplă. Dar asta nu mă determină pe mine să intervin. Nu vreau să intervin absolut deloc”, a mai spus Roman, care ocupa funcţia de premier în perioada mineriadei din iunie 1990.

Procurorul General al României a solicitat Preşedintelui României declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Petre Roman, Victor Atanase Stănculescu și Gelu Voican Voiculescu sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii, în perioada în care aceştia aveau calitatea de miniştri.

La Parchet a ajuns și Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, citat în același dosar. Acesta a spus, la intrarea în sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că nu poate da detalii privind motivul citării sale, dar că va face mai multe declaraţii după ce va afla ce vor să îi aducă la cunoştinţă procurorii.

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a declarat pentru Mediafax că a fost chemat în calitate de suspect.

Miron Cozma a mai spus că urmărirea penală a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei reprezintă „o mare realizare” pentru el şi pentru mineri, iar în declaraţia pe care o va da la Parchet, va cere tragerea la răspundere a tuturor „complicilor”.

„Asta am cerut şi eu de-a lungul vremii. Pentru mine şi mineri, o considerăm o mare realizare. Merită să fie judecat şi condamnat. Încadrarea prealabilă – de crime împotriva umanităţii – mi se pare încadrerea absolut normală, pentru că acţiunea de acolo a fost înăbuşită în sânge”, a spus Miron Cozma.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, miercuri, începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiunii contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea şi lipsirea de libertate a altor o mie.

Procurorii militari care anchetează cauza i-au citat miercuri la Parchetul instanţei supreme pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI) Virgil Măgureanu şi fostul general Victor Athanasie Stănculescu.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares