Feb 4, 2023, 02:10

Premierul grec mută primul pentru ieşirea din UE. Rusia şi Grecia semnează un acord

Credit foto: The Telegraph

Grecia se depărtează tot mai mult de UE şi dă mâna cu Putin. Moscova şi Atena au semnat un acord pentru gazoductul Turkish Stream, la o zi după ce discuţiile cu FMI şi Banca Mondială au eşuat, iar luni s-ar putea decide ieşirea Greciei din Uniunea Europeană.

Grupul rus Gazprom a furnizat Turciei săptămâna trecută coordonatele pentru porţiunea terestră a gazoductului Turkish Stream.

La începutul acestui an, Gazprom a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream, urmând în schimb să construiască o conductă submarină cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia. O mare parte din conducta Turkish Stream, aproximativ 660 de kilometri, va fi construită pe ruta din Marea Neagră planificată pentru South Stream. Viitoarea conductă Turkish Stream va traversa Marea Neagră pentru a ajunge până la granița dintre Turcia și Grecia, de unde urmează să ajungă la consumatorii din sudul Europei.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Şefii de stat şi de guvern din ţările zonei euro se vor reuni luni, la Bruxelles, pentru un summit pe tema crizei din Grecia, potrivit unor surse europene. Guvernul elen susţine că are loc un complot pentru provocarea ieşirilor de capital de Grecia, în timp ce ministrul de Finanţe ,Yanis Varoufakis acuză banca centrală a ţării că alimentează temerile legate de criza lichidităţilor, relatează Bloomberg. Campania are rolul să submineze sistemul financiar şi să întărească poziţia creditorilor, potrivit unui comunicat oficial guvernamental.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares