Mai 28, 2023, 17:35

Premierul Greciei a demisionat și cere alegeri anticipate

alexis-tsipras-622

UPDATE Într-o intervenție la postul public de televiziune grec, Alexis Tsipras a anunțat că demisionează din funcția de prim-ministru pentru ca să poată fi organizate alegeri anticipate.

„În scurt timp, îi voi prezenta preşedintelui demisia mea şi a Guvernului. Simt că am obligaţia morală de a mă prezenta evaluării poporului. Votul poporului va decide dacă acordul la care am ajuns cu creditorii ne poate scoate din criză”, a declarat Alexis Tsipras.

„Vreau să fiu onest în totalitate, nu am ajuns la acordul pe care îl voiam cu creditorii internaţionali. Am fost obligaţi să onorăm un acord”, a subliniat Tsipras, citat de Mediafax.

„Sunt foarte mândru de Guvernul pe care îl conduc. Am purtat negocieri dure mult timp”, a apreciat Tsipras.

Potrivit unor surse, până la instalarea viitorului Guvern, Vassiliki Thanou-Christophilou, actualul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, va prelua funcţia de prim-ministru interimar.

După acest anunţ, Alexis Tsipras îi va înmâna demisia preşedintelui Greciei, Prokopis Pavlopoulos, abilitat să dizolve Parlamentul şi să convoace noi alegeri.

Alexis Tsipras a fost obligat să ia această decizie după ce a pierdut majoritatea parlamentară săptămâna trecută, în cursul votului privind noul plan de asistenţă financiară. Patruzeci de parlamentari Syriza nu au votat în favoarea planului de asistenţă, iar Guvernul a rămas cu o susţinere de 119 voturi din totalul de 300 de membri ai Parlamentului.

Guvernul a reuşit să adopte acordul cu creditorii cu ajutorul opoziţiei moderate – partidul de centru-dreapta Noua Democraţie (ND) şi Partidul Socialist (PASOK).

Potrivit postului public de televiziune din Grecia (ERT), alegerile parlamentare ar urma să aibă loc pe 20 septembrie, înainte de începerea aplicării măsurilor de austeritate pe care Alexis Tsipras le-a convenit cu Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Mecanismul European de Stabilitate şi Fondul Monetar Internaţional).

Presa din Grecia susține că premierul Alexis Tsipras a decis să demisioneze. Tsipras ar urma să dea vestea chiar în această seară, la ora 20.00, odată cu anunțul datei alegerilor anticipate ce vor avea loc în luna septembrie, între 13 și 20.

Două televiziuni elene cu acoperire națională au anunțat că premierul va demisiona, iar corespondenții marilor agenții de presă confirmă știrea.

Tot astăzi, Platforma de Stânga din partidul de guvernământ, condus de Tsipras, ar urma să anunțe că se va rupe de Syriza și va pune bazele unei noi formațiuni care să lupte pentru drepturile grecilor și să respingă noul program de salvare acceptat de premierul grec. Rebelii din Syriza sunt motivul pentru care s-a și luat decizia de a se organiza alegeri anticipate.

Locul lui Tsipras va fi luat până la alegeri de Vassiliki Thanou, șefa Curții Supreme, cunoscută pentru vederile sale anti-austeritate. Va fi prima femeie șef de guvern din istorie.

Asta după ce Grecia a primit ieri noapte acordul Comisiei Europene pentru cel de-al treilea program de asistență financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro. Mai mult, Atena a primit astăzi prima parte a împrumutului, în valoare de 13 miliarde de euro, necesari pentru plata datoriilor către creditori și Banca Centrală Europeană.

Comisia Europeană a semnat miercuri noapte un memorandum (MoU) cu Grecia, pentru un nou program de sprijin pentru stabilitate pe trei ani. În cadrul Mecanismului european de stabilitate se va putea aloca Greciei, în următorii trei ani, o sumă maximă de 86 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, cu condiția ca autoritățile elene să pună în aplicare reformele menite să rezolve dificultățile cu care se confruntă economia, anunță Agerpres.

Punerea în aplicare va fi monitorizată de către Comisie, în colaborare cu Banca Centrală Europeană și, ori de câte ori este posibil, împreună cu Fondul Monetar Internațional. Această monitorizare va lua forma unor reexaminări periodice.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares