Feb 4, 2023, 02:02

BREAKING NEWS Prima demisie importantă din Guvernul de la Atena, după ce premierul Tsipras a semnat acordul cu Eurogrup

Gikas Hardouvelis, Yanis Varoufakis, Nadia Valavani

Viceministrul Finanţelor Nadia Valavani, a demisionat după ce ministrul Tsipras a semnat programul de salvare cu Eurogrup, pe care urmează să îl prezinte aceste zile în Parlament.

Într-o scrisoare trimis premierului Alexis Tsipras, numărul doi al celui mai important minister de la Atena, Nadia Valavani, a criticat măsurile nesemnificative care sunt cuprinse în document, spunând „este imposibil să mai facă parte din acest guvern.”

Acordul Greciei cu creditorii internaţionali, care conţine cele mai dure condiţii impuse vreodată statului elen în schimbul unui nou program de salvare, ar putea trece cu uşurinţă miercuri prin Parlament cu sprijinul opoziţiei, în pofida dezertărilor din coaliţia de guvernare.

Parlamentul elen a aprobat deja, sâmbătă, noi măsuri de austeritate, înainte ca Tsipras să negocieze la Bruxelles noul acord cu creditorii, cu 251 de voturi pentru dintr-un total de 300 de membri, chiar şi fără sprijinul a peste 12 membri ai partidului de guvernământ Syriza, potrivit Mediafax.

Coaliţia guvernamentală deţine în Parlament 149 de membri ai Syriza şi alţi 13 parlamentari ai partidului Grecii Independenţi. Majoritatea deţinută, asigurată de 12 parlamentari, a dispărut sâmbătă, când 17 parlamentari ai Syriza au refuzat să susţină propunerile lui Tsipras. Alţi 15 membri ai Syriza vor vota miercuri împotriva acordului cu creditorii, aşa cum s-au exprimat deja.

Tsipras ar putea să nu se poată baza nici pe voturile membrilor Grecii Independenţi, după ce liderul formaţiunii, Panos Kammenos, a scris pe Twitter că „destul este destul”.

Mai mult, ministerul român al Afacerilor Externe informează cetăţenii români care doresc să călătorească în Grecia că sindicatele din domeniul public organizează, miercuri, o grevă de 24 de ore, la acest protest fiind anunţată participarea lucrătorilor din spitalele publice şi din farmacii.

0 Comentarii

Shares