Mar 25, 2023, 22:48

BREAKING NEWS Putin a câștigat astăzi Republica Moldova și Bulgaria. Dodon a învins la Chișinău

dodon-si-maia

Potrivit rezultatelor oficiale parțiale anunțate de Bisorul electoral de la Chișinău după numărarea voturilor din 1450 de secții dintr-un total de 2081, Igor Dodon are 58,21% din opțiuni, iar Maia Sandu 41,79%.

În secțiile de votare din Rusia Dodon a câștigat cu un scor zdrobitor, dar procente de peste 90% a luat și în raioane din Moldova, informează Unimedia.info

Maia Sandu a acuzat grave nereguli în organizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale

Ea declarat, duminică seară, într-un briefing de presă, că neregulile au fost înregistrate în special în secțiile de votare din străinătate, acolo unde s-au epuizat buletinele de vot.

Maia Sandu a subliniat că, prin organizarea defectuoasă a votului din diasporă, autoritățile moldovene „au încălcat dreptul constituțional al cetățenilor de a-și exprima votul”.

„Înainte de această campanie, pur și simplu am știut că regimul nu vrea să plece. După o campanie murdară, am fost martori, astăzi, ai unei zile a alegerilor plină de încălcări și, totuși, noi nu ne-am lăsat intimidați, ne-am prezentat într-un foarte mare. (…) Din păcate, aceste alegeri au fost organizate prost. Amintesc că noi am solicitat anterior autorităților să suplimenteze numărul de buletine și, mai ales, să deschidă noi secții de vot în regiunile unde sunt stabiliți mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova, în Franța, în Italia, în România. Solicitările noastre au fost ignorate și, în consecință, astăzi buletinele de vot s-au terminat la Londra, la Bologna, la București, la Paris. Sute de oameni nu au putut să voteze. Sute de cetățeni care au parcurs un drum lung, care au stat în frig și ploaie, nu au putut să voteze. Această situație este inacceptabilă. Autoritățile Republicii Moldova au încălcat dreptul constituțional al cetățenilor Republicii Moldova de a-și exercita dreptul la vot”, a afirmat Maia Sandu, citată de Agerpres

Bulgaria are un nou președinte pro rus

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunțat că demisionează în urma rezultatului scrutinului prezidențial câștigat de candidatul susținut de Partidul Socialist, pro-rusul Rumen Radev, informează AFP.

Conform agenției bulgare Novinite, Borisov a mai spus că este de părere că în Bulgaria ar trebui să fie organizate alegeri anticipate și a avertizat că guvernul următor va fi format din Partidul Socialist Bulgar și de Mișcarea Drepturilor și Libertăților (DPS), al comunității turcilor din Bulgaria, dacă mandatul său va fi transferat socialiștilor.

Borisov a reiterat duminică intenția de a demisiona dacă Țețka Țatceva, candidata la președinție pe care a susținut-o, pierde cursa în favoarea lui Radev, informează Novinite.

„GERB [Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei] nu va rămâne la putere nici măcar o secundă dacă pierdem azi (duminică)”, a spus premierul bulgar, aflat la jumătatea mandatului. De asemenea, a mai subliniat că nu va participat nici la formarea unui alt guvern în cadrul mandatului actualului Parlament dacă Țatceva pierde alegerile.

„Dacă vom avea sau nu o criză politică depinde de populație”, a mai spus Borissov.

Dacă premierul demisionează, parlamentul bulgar rămâne în funcție chiar dacă partidele nu reușesc să ajungă la o înțelegere cu privire la formarea unei coaliții de guvernare. Decizia de a dizolva parlamentul și a convoca alegeri anticipate aparține președintelui bulgar.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares