Mar 29, 2023, 09:09

Tsipras, trădat de propriul partid. Alegeri anticipate în Grecia „cel mai probabil în toamnă”

stock-footage-greece-under-water-sea-torn-flag-loop-animation-k-resolution-ultra-hd-uhd

Nemulțumirile din interiorul partidului de guvernământ după ce Tsipras a schimbat macazul în favoarea măsurilor de austeritate, refuzul FMI de a mai contribui la planul de salvare pentru Grecia, dar și modul în care noile reforme implementate afectează populația, ar putea arunca țara în haos. Soluția unanim acceptată, nu numai de opoziție, dar și de facțiunea mai radicală din interiorul Syriza, o reprezintă alegeri anticipate. Scenariu tot mai plauzibil, care a fost confirmat în urmă cu puțin timp pentru France Presse de purtătorul de cuvânt la guvernului Tsipras, Olga Gerovasili.

„O soluție va fi găsită, pentru că țara are nevoie de un guvern puternic. Alegerile anticipate sunt posibile, dar asta nu înseamnă că vom hotărî chiar acum când vor avea ele loc”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului Tsipras și pentru televiziunea Skai.

„Alegerile ar putea avea loc în toamnă. Depinde în primul rând cât de stabil poate fi acest guvern în perioada următoare”, a declarat aceasta și pentru postul de radio Vima.

Olga Gerovasili a recunoscut că Alexis Tsipras nu vrea să accepte ideea unui guvern de uniune națională și că ia în calcul varianta alegerilor anticipate. Bursa de la Atena, și așa afectată de șocul redeschiderii după aproape 5 săptămâni de pauză, a fost prima lovită după ce vestea posibilului scrutin din toamnă a fost confirmată oficial.

Partidul de guvernământ mizează tot mai mult pe Opoziție să treacă măsurile de austeritate prin Parlament după revolta din interior, urmată de retragerea sprijinului pentru Tsipras a unor miniștri importanți. Unii dintre ei prezentându-și chiar și demisia. Fostul ministru al Energiei, Panagiotis Lafazanis, un lider proeminent al Syriza și-a îndemnat colegii să voteze împotriva planului de salvare acceptat de premierul Tsipras.

„Personal, nu voi vota pentru un nou program de austeritate care va continua să distrugă țara și să facă rău oamenilor. Parlamentarii Syriza trebuie să lupte până în ultimul minut pentru a opri guvernul să semneze un al treilea acord”, a declarat acesta.

Lafazanis făcea aceste declarații în timp ce proaspătul ministru de Finanțe, Euclid Tsakalotos, negocia termenii celui de-al treilea acord cu specialiștii Comisiei Europene, Băncii Centrale și ai FMI. Guvernul intenționează în continuare să pună la punct toate detaliile noului plan de salvare până pe 18 august. Grecia are scadentă pe 20 august o altă rată de mai mult de 3 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană. Pentru a evita neplata, Atena va avea nevoie de bani din noul acord sau de o renegociere cu creditorii pentru un împrumut temporar suplimentar.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares