Mar 29, 2023, 19:38

Wikileaks publică emailuri personale ale directorului CIA

wikileaks

Organizația Wikileaks, celebră pentru dezvăluirile documentelor secrete al Departamentului de Stat în anul 2010, a obținut și publicat emailurile personale ale directorului CIA,  John Brennan.

„Brennan a folosit acest cont ocazional pentru mai multe proiecte care aveau legătură cu spionajul”, se arată pe site-ul Wikileaks.

Unul dintre capitole se numește sugestiv, „Tortură”. Altele sunt intitulate „Modalități de tortură”, „Iran, recomandări pentru președintele care urmează să preia funcția în 2009” sau „Poziția lui Brennan despre tortură”, conceput de actualul director înainte să ocupe postul. În urmă cu câteva zile un licean american s-a lăudat că a spart contul șefului spionilor americani. Astăzi, cu numai câteva ore înainte de a le face publice, Wikileaks a anunțat că le-a obținut.

Directorul Wikileaks și purtătorul de cuvânt, Julian Assange, a cerut azil în ambasada Ecuadorului din Marea Britanie, unde este blocat de trei ani. Acesta refuză extrădarea în Statele Unite, unde ar urma să fie tras la răspundere pentru publicarea documentelor Departamentului de Stat SUA, obținute cu ajutorul soldatului Bradley Mannning.

Assange a fondat site-ul Wikileaks în 2006 și face parte din consiliul consultativ al acestuia. A făcut publice materiale în legătură cu ucideri extrajudiciare din Kenya, descărcarea deșeurilor toxice din Africa, proceduri ale Golfului Guantanamo și despre bănci ca Kaupthing și Julius Baer. În 2010 a început să publice detalii despre implicarea Statelor Unite în războaiele din Afghanistan și Irak. Pe 28 noiembrie 2010, Wikileaks și patru parteneri media ai săi au început să publice telegrame secrete ale Statelor Unite, fapt catalogat de Casa Albă ca nechibzuit și periculos.

Militarul american care l-a ajutat a fost la 35 de ani de închisoare, în 2013, pentru oferirea a 750.000 de pagini de documente site-ului WikiLeaks. Manning avea iniţial prenumele Bradley, dar ulterior a exprimat dorinţa de a avea o identitate feminină, optând pentru prenumele Chelsea.

Știre în curs de actualizare…..

brennan wikileaks

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares