Feb 7, 2023, 16:57

Bursa de la Bucureşti resimte pentru a doua zi şocul de pe pieţele internaţionale

bvb.ro

Bursa de la Bucureşti a deschis marţi cu un minus de 1,7%, după ce luni a scăzut puternic, cu 6,3%, în contextul unei corecţii puternice a pieţelor europene, anticiparea încetinirii economiei Chinei.

„Orice furtună pe piețele internaționale ne va afecta și pe noi, fie că e vorba de creștere economică, venituri bugetare, datoria publică sau modul în care ne finanțăm”, a spus economistul şef al BCR, Radu Crăciun, pentru RFI.

„Este o invitație la prudență și la evitarea unor decizii cu consecințe foarte serioase pentru economia românească.  Mă refer la tăierile de impozite care, din punctul meu de vedere, ar avea mult mai mult sens dacă s-ar face gradual”, a adăugat acesta.

Acţiunile companiilor mari cotate la Bucureşti au continuat scăderile cu un minus de 3,5% pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP) şi de 3,4% în cazul Electrica (EL). În scădere se aflau după primele tranzacţii şi acţiunile Transgaz (TGN) şi BRD – Societe Generale (BRD), cu 2,9%, precum şi Banca Transilvania (TLV), cu 2,8%, potrivit Mediafax.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), aflate printre titlurile cu cele mai mari scăderi luni, au coborât şi marţi, dar cu numai 1,2%, asta după ce ieri OMV a consemnat cea mai mare scădere dintre cele zece companii care compun BET, cu 8,65%.

Scăderea puternică a bursei de la Bucureşti a atras luni un număr ridicat de vizitatori pe website-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), acesta operând cu dificultate şi chiar devenind indisponibil în jurul orei 15:00, când principalii indici ai pieţei au consemnat declinul maxim. Site-ul a redevenit operaţional pe finalul şedinţei de tranzacţionare.

În Europa, principalele acţiuni au închis luni cu cea mai puternică scădere începând din 2008, din cauza temerilor că economia Chinei încetineşte mai puternic decât se anticipa anterior.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares