O uniune monetară fără o uniune politică nu poate funcționa. Dar asta înseamnă că statele membre trebuie să renunțe la și mai multă suveranitate
Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schauble, a lăsat să se înțeleagă într-un interviu pentru Der Spiegel că nu exclude o demisie din cauza neînțelegerilor cu Angela Merkel, care se vede nevoită să accepte decizia majorității membrilor Eurogrup și să lupte pentru rămânerea Greciei în zona Euro. O cale pe cale Schauble nu s-a temut de cele mai mult e ori să o considere inacceptabilă. A asigurat jurnaliștii germani că nimeni nu îl va obliga să acționeze împotriva principiilor sale.
Schaeuble și-a susținut în continuare teoria „Grexit” temporar pe 5 ani lansată la negocierile de la sfârșitul săptămânii trecute cu Atena.
SPIEGEL: În timpul negocierilor, ați părut ca un tată strict care încearcă să aducă răsfățații copii pe drumul cel bun…
Schäuble: Este vorba despre echilibru. Acasă eram trei frați și când ne băteam, tatăl meu spunea mereu că cel mai puternic ar trebui să facă un pas în spate. Asta este ce am făcut și noi în cazul negocierilor cu Grecia. Cel care este într-o poziție favorabilă trebuie să îl ajute pe cel mai slab. Asta am încercat să fac.
SPIEGEL: Este adevărat că Euro, așa cum este acum constituit, desparte Europa, mai mult decât să o aducă împreună?
Schäuble: Nu este așa. Totuși ne arată că unitatea europeană nu este niciodată ușoară. Este adevărat că Europa este greoaie, birocratică și complicată. Aud asta de multe ori, mai ales în America. Răspund criticilor întrebând dacă au o idee mai pune pentru a aduce împreună 28 de țări care au luptat una împotriva celeilalte de secole. Dar niciodată nu au un răspuns.
SPIEGEL: Date fiind problemele care au survenit odată cu implementare reformelor în Grecia, credeți că un Grexit rămâne o posibilitate?
Schäuble: Cancelarul austriac Werner Faymann spunea că se poate întâmpla oricând
SPIEGEL: Vrem să știm ce credeți dumneavoastră.
Schäuble: Tot ce trebuia spus, a fost deja spus.(n.r. râde)
Responsabilitatea politicienilor vine din funcțiile pe care le dețin. Nimeni nu îi poate obliga la nimic. Dacă cineva ar încerca asta, aș putea merge la președinte și îi cer să mă elibereze din funcție.
SPIEGEL: Ce planuri aveți și ce vedeți complicat?
Schäuble: Trebuie să generăm mai multă încredere în euro – nu numai în piețele financiare, dar și la nivelul populației.(…) Vedem în acest moment că o uniune monetară fără o uniune politică nu poate funcționa fără complicații. Deci trebuie să mergem înainte pentru a stabili o uniune politică, prin a întări Comisia Europeană și Parlamentul European. Dar asta înseamnă că statele membre trebuie să renunțe la și mai multă suveranitate. Au făcut deja pasul acesta când a venit vorba de politica monetară, dar sunt ei pregătiți să transfere competențele de politică financiară, de exemplu, la nivel european? Mulți au o problemă cu asta.
SPIEGEL: Sunteți mulțumit că dintr-o dată toată lumea este în favoarea accelerării integrării?
Schäuble: Desigur, dar sunt în același timp conștient că, din experiențele ultimilor ani, nu este ușor să pledezi pentru o Europă mai mare. (…)
SPIEGEL: În ultimele săptămâni a fost evident că dumneavoastră și cancelarul nu ați fost de aceeași părere în cazul Greciei? Jucați teatru?
Schäuble: Eu și cancelarul nu jucăm teatru. Nu este stilul cancelarului și nici al meu. Fiecare are convingerile sale. În timpul campaniei europarlamentare din 1999, eram șeful CDU și doamna Merkel este secretarul meu general. Aveam un poster în care apăream amândoi cu mesajul: „Nu mereu de aceeași părere, dar mereu pe același drum”. Așa a rămas până astăzi, chiar dacă rolurile s-au inversat. Nu vă faceți griji.
SPIEGEL: Coaliția de guvernare ar avea o problemă dacă cel mai important ministru și cancelarul ar avea păreri diferite în chestiuni atât de importante ca ajutorul acordat Greciei.
Schäuble: Opiniile divergente sunt parte din democrație. Într-o asemenea situație, iei o decizie de comun acord. În acest timp, fiecare are un rol de jucat. Angela Merkel este cancelarul și eu sunt ministrul de Finanțe. Responsabilitatea politicienilor vine din funcțiile pe care le dețin. Nimeni nu îi poate obliga la nimic. Dacă cineva ar încerca asta, aș putea merge la președinte și îi cer să mă elibereze din funcție.
SPIEGEL: Vă gândiți să faceți asta?
Schäuble: Nu, ce unde v-a venit ideea asta?
SPIEGEL: S-a schimbat relația dumneavoastră cu cancelarul în timpul crizei?
Schäuble: Doamna Merkel și cu mine avem o constată: știm că ne putem baza unul pe celălalt”, a spus Schauble pentru publicația Der Spiegel.
Ministrul de Finanțe a asigurat că nu se poate pune problema de o dominație germană în Europa și crede că treilea plan de salvarea pentru Grecia este „ultima șansă” care va funcționa doar dacă grecii mobilizează toate forțele. Parlamentul german a dat undă verde vineri lansării negocierilor pentru pachetul de salvare pentru Atena, dar 65 de deputați conservatori (CDU/CSU) nu au susținut acest proiect, crescând opoziția tot mai mare față de Angela Merkel.
0 Comentarii