Aug 16, 2022, 23:04

Cameron: Dacă Marea Britanie iese din UE, în Europa ar putea începe războiul

ovama si cameron

Premierul britanic, David Cameron, a avertizat luni că Regatul Unit este mai în siguranță în cadrul Uniunii Europene și, dacă la referendumul din 23 iunie se va vota pentru ieșirea țării din UE, pacea în Europa ar putea fi amenințată, relatează AFP, citată de Agerpres.

”Uniunea Europeană a contribuit la reconcilierea țărilor care s-au confruntat timp de decenii”, a reamintit Cameron într-un discurs rostit la British Museum din Londra, evocând diferite conflicte care au zguduit Europa în ultimele secole.

”Este în interesul național al Regatului Unit de a menține un obiectiv comun în Europa pentru a evita viitoare conflicte între țările europene. Aceasta necesită (…) ca Regatul Unit să rămână membru” al Uniunii Europene. ”De fiecare dată când îi întoarcem spatele Europei, mai devreme sau mai târziu regretăm”, a avertizat premierul, adăugând: ”Fie influențăm Europa, fie ea ne influențează. Și, dacă lucrurile nu merg bine în Europa, să nu avem pretenția că putem fi la adăpost de consecințe”.

Liderul britanic a insistat asupra faptului că Uniunea Europeană ”amplifică” puterile țării sale în lume, în timp ce partizanii Brexit (ieșirea Marii Britanii din UE) susțin contrariul, că influența Regatului Unit va fi mai importantă în afara UE.

”În actuala situație internațională periculoasă, cooperarea cea mai strânsă posibilă cu vecinii noștri europeni este esențială”, a estimat Cameron, menționând provocările reprezentate de organizația Statul Islamic (SI), Rusia sau criza refugiaților.

David Cameron l-a invocat pe Winston Churchill, prim-ministru în timpul celui de-al doilea război mondial. ”În perioada de după război, el susținea cu pasiune apropierea țărilor Europei Occidentale, promovarea liberului schimb și crearea de instituții care să dureze, pentru ca niciodată pe continentul nostru să nu mai aibă loc o vărsare de sânge”, a reamintit Cameron.

Britanicii trebuie să se pronunțe prin referendum, pe 23 iunie, în legătură cu rămânerea sau ieșirea țării lor din Uniunea Europeană și sondajele arată că opinia nu este încă decisă.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares