Ian 27, 2023, 09:14

Canada ridică vizele doar pentru Bulgaria, nu şi pentru România

ciolo si trudeau

Canada va ridica, din mai 2017, vizele pentru unii cetățeni bulgari, urmând ca toți cetățenii să beneficieze de același regim până la finalul anului 2018, informează Givernul de la Sofia, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, măsura urmărește a liniști îngrijorările Bulgariei cu privire la acordul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada, care ar putea fi ratificat de guvernele din spațiul comuitar în această lună.

În mai, Bulgaria și România și-au exprimat reticența în a susține Acordului economic și comercial UE-Canada (CETA) dacă Ottawa nu renunță la vizele pentru cetățenii lor. Astfel, în cadrul unei discuții telefonice cu mologul său de la Sofia,premierul canadian Justin Trudeau a promis să elimine vizele pentru oamenii de afaceri, persoanele care au mai vizitat Canada și cetățenii bulgari care la 1 mai 2017 vor fi în posesia unei vize SUA.

„Guvernul canadian va depune eforturi pentru ca toți ceilalți cetățeni bulgari să poată călători fără viză de la sfârșitul lui 2017”, a menționat guvernul de la Sofia într-un comunicat.

Termenul limită pentru introducerea călătoriilor fără viză ar putea fi extins până cel mai târziu în mai 2018, dacă vor apărea probleme în reorganizarea sistemelor de intrare, a adăugat biroul de presă.

Miercuri, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să dea asigurări că acordul încheiat cu Canada în urmă cu doi ani va intra în vigoare în câteva luni.

Unele țări din UE, în special Austria, sunt circumspecte în acceptarea acordului după demonstrații de masă ale sindicatelor și grupurilor de protestatari care consideră că CETA va declanșa o scădere a standardelor și va permite marilor companii să sfideze guvernele din întreaga Europă.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares