Vicepreședintele Joe Biden este pregătit pentru a treia candidatură pentru Casa Albă, iar specialiștii spun că de această dată are șanse mari să câștige. Cu un Donald Trump care domină surprinzător zona republicană, dar care pare victimă sigură în fața unei mult mai serioasă și mai experimentate Hillary Clinton, Joe Biden ar putea să dea calculele analiștilor peste cap. Şi chiar ale colegilor democraţi.
Vicepreședintele SUA pare a fi într-o invizibilă campanie, așa cum o numesc jurnaliştii de la New York Post, pentru că, deși nu și-a anunțat în mod oficial intenția de a-i ataca poziția colegei democrate Hillary Clinton, Biden se comportă ca un candidat. Vicepreşedintele SUA ar dori prin această candidatură să onoreze memoria fiului său, Beau, care a murit în luna mai, după o lungă bătălie pierdută cu un cancer la creier. Aceasta i-ar fi spus tatălui său că ar putea ajunge primul om în stat.
Biden pare varianta mai sigură pentru Casa Alba, un candidat cu mai puține probleme de imagine, pe când Hillary Clinton sare din scandal în scandal. Iar trecutul soțului ei nu o ajută deloc. Mai mult, ultimele sondaje arată că fostul secretar de stat al lui Obama este în scădere, iar vicepreședintele ar putea fi soluția salvatoare care să polarizeze electoratul nesigur, care în acest an pare să ia opțiuni dintre cele mai ciudate. Eșecurile sale înregistrate în 1988 și 2008, când a fost nevoit să se retragă din cursa pentru Casa Alba mult prea devreme, sunt adevăratele pietre de moară pentru Biden, care şi-ar putea anunţa candidatura în septembrie.
Până atunci însă, Donald Trump rămâne răsfăţatul americanilor şi numărul unu în sondajele republicanilor. Mai mult, prima dezbatere a dominat-o foarte clar, chiar colegii săi concentrându-şi discursurile, în mod greşit, spre acţiunile şi declaraţiile controversate ale miliardarului, făcând ca temele principale să fie ISIS, Iran, Rusia, Grecia şi …Trump. Iar unul dintre celebri prezentatori ai canalului Fox News, care a găzduit prima dezbatere a republicanilor, a reuşit să-l transforme pe Trump în omul care luptă contra tuturor, o poziţie care îi este pe plac republicanului, după ce i-a adresat de departe cele mai incomode întrebări.
„N-am timp de corectitudine politică totală. Sincer, nici America nu mai are timp de corectitudine politică totală. Pierdem în faţa Chinei şi a Mexicului, în comerţ, dar şi la graniţă. Pierdem în faţa tuturor. Am fost drăguţ cu tine, Megan, deşi probabil aş fi putut să nu fiu, dacă mă gândesc la modul în care m-ai tratat tu pe mine, dar nu aş face aşa ceva”, a declarat Trump când a fost întrebat de Kelly Megyn în legătură cu afirmaţiile sale misogine şi modul în care Hillary Clinton ar putea exploata această slăbiciune electorală.
Trump a stârnit uimirea audienţei şi când a refuzat să jure, la provocare celuilalt moderator Fox News, că nu va candida ca independent în caz că nu va avea susţinerea republicanilor pentru Casa Albă.
Magnatul american a fost criticat vehement după ce a declarat că senatorul republican John McCain, prizonier în timpul războiului din Vietnam, nu este un „erou de război”. Deși analiștii l-au considerat momentul în care va fi scos din luptă, Trump a continuat să crească în sondaje, odată cu gafele sale. McCain şi-a fracturat mâinile şi picioarele când s-a catapultat din avionul său, doborât în 1967 în nordul Vietnamului. Apoi fost ţinut prizonier mai mult de cinci ani, timp în care a fost torturat în mod repetat.
0 Comentarii