Feb 4, 2023, 20:31

Care este adevărata miză a lui Victor Ponta

ponta se imbratiseaza cu dragnea

Victor Ponta a pierdut bătălia pentru şefia Camerei Deputaţilor, după 24 de ore în care s-a străduit să îi convingă pe baronii din Comitetul Executiv să îl susţină în faţa lui Liviu Dragnea. Miza lui Victor Ponta nu era însă funcţia de şef al Camerei Deputaţilor, în contextul în care el este de un an, lider în topul chiulangiilor parlamentari, ci detronarea lui Liviu Dragnea.

Rezultatul obţinut de PSD la alegerile locale, după un maraton al lui Dragnea în toate judeţele, i-a încurcat socotelile fostului premier, pentru că succesorul său la şefia partidului a ieşit din aceste alegeri întărit şi cu partidul strâns unit în jurul lui. Tocmai de aceea, bătălia pentru şefia Camerei Deputaţilor s-a purtat cu mandatul lui Dragnea pe masă, pentru că acesta a folosit întreaga sa influență pentru a bloca revenirea lui Ponta în cărțile puterii. Dacă Ponta ar fi obținut votul colegilor din CEX pentru a ocupa a treia funcție în Stat, votul ar fi fost unul de blam la adresa lui Dragnea. Ar fi însemnat că baronii îl vor înapoi pe fostul lor șef și că vor ca raportul de forțe în partid să se întoarcă la momentul noiembrie 2015, când echipa Ponta se afla la guvernare.

De aceea, miza fostului premier nu era funcția deținută în Parlament până luni de Valeriu Zgonea, ci acapararea puterii în PSD. Puterea sa în partid va fi pierdută definitiv în aceste câteva luni care au rămas până la alegerile parlamentare dacă Liviu Dragnea va avea control total asupra alcătuirii listelor de candidați pentru viitorul Parlament. Caz în care oamenii lui Ponta, dintre foștii miniștri și echipa sa de susținători, nu vor primi locuri eligibile. Se știe deja la vârful partidului că actualul președinte intenționează să renunțe la trei sferturi dintre actualii parlamentari, care nu se vor regăsi pe listele pentru alegerile din toamnă, deci cu atât mai mare este graba lui Ponta de a reintra în joc. În plus, Dragnea decide singur politica de alianțe în privința unei viitoare guvernări și, în acest caz, va decide singur și cine vor fi miniștrii PSD. Totodată, același Dragnea blochează două demersuri esențiale pentru planurile fostului premier de a se întoarce la Putere: modificarea legilor Justiției și depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Cioloș. Dragnea, blamat de adversari pentru condamnarea primită în dosarul Referendumului, este totuși considerat de Președintele Iohannis, de premierul Cioloș și de liderii PNL mult mai frecventabil și rațional, și luat în calcul în toate variantele de negocieri pentru viitorul guvern. Aceiași poli de putere, la care se adaugă și cei de pe plan extern, nu îl consideră frecventabil însă pe Victor Ponta.

Pe ce se bazează totuși acesta? În primul rînd pe Călin Popescu Tăriceanu, care, în calitatea sa asumată de contestatar ar instituțiilor Statului și mai ales de contestatar al reformei în Justiție, coalgulează în jurul său o parte din fostul electorat al USL și nemulțumirile unei mari părți din primul eșalon al PSD, adică partea lovită de procurori și dosare de corupție. În plus, Ponta, care, odată pus pe lista neagră a cancelariilor Occidentale, și-a găsit rapid aliați la Răsărit, mizează pe previzibila răsturnare a situației geo-politice, odată cu fisurarea UE și a NATO, dar și cu creșterea valului de extremism în Europa. O escaladare a crizei în UE și o nouă criză în relațiile acesteia cu Washingtonul ar face ca în România să nu mai conteze ca până acum relațiile cu SUA și cu oficialii de la Bruxelles, ceea ce ar însemna o diminuare a rolului celebrei Ambasade americane în jocul politic de la București. Deci, nu ar mai conta faptul că Victor Ponta a fost declarat nefrecventabil, pentru că întreaga paradigmă s-ar putea schimba.

Or, într-o nouă paradigmă politică, în care nu ar mai avea importanță nici dosarele de corupție, nici criteriile de integritate, Victor Ponta ar putea ajunge din nou prim-, ministru.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares