Iun 3, 2023, 23:27

Casa Regală se roagă de PSD pentru bani şi Palatul Elisabeta

duda

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat astăzi că a fost chemat de Margareta la o discuţie la Palatul Elisabeta, pentru că cei din Casa Regală au nevoie de ajutor pentru a primi prin lege o serie de drepturi care acum nu sunt reglementate.

„Este important ca această instituție să aibă un statut legal.  Astăzi o sa vorbesc cu colegii să încercăm să găsim o modalitate prin care Casa Regala sa aibă un statut prin lege, o să am o discuție și cu domnul prim-ministru Dacian Cioloș. Este nevoie de o reglementare legală. Din discuțiile pe care le-am avut acum, am înțeles că nu exista o reglementare legală”, a declarat Liviu Dragnea după întâlnirea cu Margareta.

Concret, Casa Regală doreşte o lege prin care să se asigure că şi după moartea Regelui va păstra privilegiile şi rolul în Statul român. Respectiv, ei doresc să capete statutul de persoană juridică de utilitate publică, şi o serie de drepturi, printre care dreptul de a folosi Palatul Elisabeta şi după moarte Regelui Mihai. În momentul de faţă, ei folosesc clădirea, aflată în proprietatea RAAPPS, în baza legii drepturilor acordate foştilor şefi de stat, lege datorită căreia Regele a primit Palatul ca reşedinţă oficială pe perioada vieţii. După moartea Regelui, Margareta şi Radu Duda ar trebui să evacueze clădirea.

Conform adevarul.ro, Regele Mihai obţine venituri din chiria proprietăţilor pe care le deţine, din pensie, din  indemnizaţia de fost şef de stat şi din cea de membru al Academiei Române. Trăgând linie, suma lunară pe care se poate baza Regele se ridică la aproximativ 22.100 de euro pe lună.  Cea mai mare sumă provine de la Castelele Peleş şi Pelişor, închiriate Muzeului Peleş şi Ministerului Culturii pentru 12.000 de euro lunar. Pe acelaşi domeniu funcţionează Vila Economat, care a încheiat primul an de funcţionare în regim privat şi care aduce un venit de 2.500 de euro pe lună.  Tot de pe Valea Prahovei, Casa Regală încasează chirii în valoare totală de aproximativ 6.000 de euro, de la două hoteluri de la Stăvilar – pensiunea Cuţitul de Argint şi hotelul Bastion. Regele Mihai îşi mai rotunjeşte veniturile cu o pensie de 1.000 de lei, o indemnizaţie de fost şef de stat în valoare de 4.000 de lei şi una de membru al Academiei Române, care se ridică la 2.000 de lei.

Liviu Dragnea va discuta despre legea dorită de Casa Regală cu liderii ALDE şi UNP, urmând ca PSD să constituie un grup de lucru comun cu aocaţii Casei Regale pentru a pune pe hârtie actul normativ.

dragnea si margareta

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares