Iun 7, 2023, 15:33

Cât de independentă energetic este România de Moscova? Ruşii ne suflă de sub nas un zăcământ uriaş de gaze

lukoil gaze petrol platforma

În timp ce Guvernul României laudă independenţa totală a ţării de Rusia, din punct de vedere energetic, oligarhii ruşi pun stăpânire cu girul statului pe zăcămintele uriaşe din Marea Neagră.

Lukoil, PanAtlantic şi Romgaz au descoperit în Marea Neagră un zăcământ de gaze naturale estimat la peste 30 miliarde de metri cubi, în urma forajelor de explorare pe platforma continentală a României. Cu alte cuvinte, cam cât ar consuma România în următorii 3 ani. Din acest zăcământ uriaş, PanAtlantic deţine doar 18%, iar Romgaz numai 10%. Restul revenind ruşilor de la Lukoil.

„Pentru Romgaz parteneriatul în explorarea platformelor din Marea Neagră reprezintă o direcţie nouă de dezvoltare a afacerii precum şi a portofoliului de zăcăminte. Suntem  o  companie  cu experienţă de peste 100 de ani în lucrări on-shore, dar suntem deschişi pentru  noile provocări ale lucrărilor  off-shore şi ne bucurăm să avem parteneri cu experienţă în  domeniu”, a spus Virgil Metea, directorul general al Romgaz, potrivit Ziarul Financiar.

LukOil este cea mai mare companie petrolieră din Rusia din punct de vedere al rezervelor, producției și rafinării țițeiului, asigurând circa 20% din producția de țiței rusească (79,8 milioane tone), iar la nivel global reprezintă aproximativ 2% din producția totală mondială.

„Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obținute în timpul forajului, precum și ale investigațiilor geofizice, sonda LIRA — 1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. În conformitate cu datele seismice, suprafața zăcământului poate atinge 39 kmp iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăși 30 miliarde metri cubi de gaze naturale. Programul lucrărilor viitoare, planificate pentru 2016, include o reprocesare a datelor seismice și forajul pe zăcământul LIRA a unei sonde de explorare/evaluare, în vederea confirmării volumului descoperirii și a confirmării potențialului de hidrocarburi”, se menționează în comunicatul remis Bursei de Valori București.

Înfiinţată în anul 1998, compania Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie şi 9 depozite de produse petroliere.

În afara Rusiei, Lukoil deține o rafinărie la Burgas (Bulgaria) și alta – Petrotel – la Ploiești, având fiecare o capacitate totală de rafinare de 200.000 de barili pe zi.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares