Ian 31, 2023, 00:03

Cât de mobilizat e PNL pentru o moțiune de cenzură

robert_kiss

În aceeași zi în care liberalii au început să strângă semnături pentru moțiunea de cenzură menită să dărâme Guvernul Ponta, la Senat s-a dezbătut moțiunea simplă pe agricultură, inițiată de același grup parlamentar-PNL.

Desigur, un exercițiu democratic, moțiunea ar fi trebuit să aibă totuși și rolul de a arăta, măcar partidului și celor cu care PNL negociează, cât de pregătiți și serioși sunt senatorii liberali. Mai ales că o moțiune de cenzură, îndelung anunțată, presupune o mobilizare serioasă a forțelor care își propun să ducă la capăt demersul, dacă-și propun.

Pe scurt, au votat moțiunea simplă 43 de senatori, în condițiile în care au semnat textul moțiunii 53 de senatori. Doar PNL are în Senat 62 de voturi, la care ar trebui să se adauge și cei câțiva senatori ai lui Mircea Geoană. Mai pe scurt, un eșec.

Admit că importanța unor moțiuni simple este aproape nesemnificativă, dar măcar atitudinea opoziției putea fi mai convingătoare. Și săptămâna trecută a fost o moțiune simplă împotriva Rovanei Plumb. Măcar au votat-o mai mulți decât au semnat-o. Au fost 44 de semnături și 56 de voturi. Pe 11 martie, la Camera Deputaților, moțiunea simplă pe fondurile europene a fost semnată de 109 deputați PNL și votată doar de 96. Cea pe minerit, la o săptămână distanță, a strâns același număr de voturi și de semnături 101, însă departe de numărul total de deputați ai opoziției.

Astfel, în contextul în care tema moțiunii de cenzură, votul prin corespondență, pare puțin desuetă, orice demers prin care PNL trebuie să își arate forța are nevoie de seriozitate.

În septembrie 2014 a mai fost o moțiune de cenzură. Pe atunci PNL nu-l avea pe Iohannis președinte de țară, însă rezultatul a fost unul dezastruos. Pentru moţiunea de cenzură au fost 171 de semnături, iar în plen au votat-o 154 de parlamentari. Pentru a dărâma Guvernul Ponta, pe atunci ACL, avea nevoie de 288 de voturi. Acum, după ce Parlamentul s-a mai subțiat, e nevoie de 278 de voturi. Puterea are 296 și stă liniștită.

Cu UNPR aliat declarat și de nădejde al coaliției de guvernământ, PNL are șanse minime, și nici serioși nu par.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares