Dec 8, 2022, 18:49

CCR va discuta pe 11 mai a doua cerere a lui Liviu Avram pentru alegeri în două tururi

ccr

CCR a dat termen ziua de 11 mai pentru judecarea unei noi contestaţii depuse de jurnalistul Liviu Avram pentru alegeri în două tururi. Aceasta va fi judecata pe fond a constituţionalităţii organizării alegerilor într-un singur tur, având în vedere că astăzi, prima cerere a fost respinsă ca neîntemeiată pe motive procedurale, fără a fi dezbătută pe fond.

Prşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat însă că numărul de tururi de alegeri nu are legătură cu Constituţia şi că, din perspectiva CCR, cele din 5 iunie vor fi într-un singur tur.

Zegrean a declarat miercuri că din punctul de vedere al Curții, alegerile locale se vor desfășura într-un singur tur și a arătat că, deși mai sunt înregistrate încă 30 de dosare pe aceeași temă, practica nu se va schimba de la o zi la alta.

„Din punctul nostru de vedere, da (n.r. — alegerile locale vor fi organizate într-un singur tur pe 5 iunie). Tocmai (n.r. — CCR) s-a pronunțat astăzi. Nu cred că mâine vom schimba. Mai avem încă 30 de dosare până astăzi, venite cam cu același obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi până mâine”, a explicat președintele CCR, după anunțarea deciziei, citat de Agerpres.

El a spus că decizia judecătorilor este „foarte clară pentru toată lumea”.

CCR a respins miercuri sesizarea privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care și cele care arată că este ales candidatul ce a întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată la Tribunalul București de jurnalistul Liviu Avram și vizează dispozițiile art. 50 alin. (2) și art. 101 alin. (2) și (3) din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii 303/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că excepția pe art. 50 s-a respins ca neîntemeiată, iar cea pe art. 101 ca inadmisibilă.

Art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale prevede că „pentru funcția de primar candidații independenți trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor și 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București”.

La art. 101 alin. 2 se arată că „este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, iar la alin. 3 se precizează că, „în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație”.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares