Ian 28, 2023, 17:46

Ce a cerut Gabriel Oprea de la Iohannis și de la PSD și cum ar putea arăta viitorul Guvern

Attachment-1 (2)

Gabriel Oprea încearcă să obțină maximum de profit din situația politică nebuloasă, solicitând, și de o parte, și de cealaltă, funcții în viitorul Guvern și mandate de parlamentari în viitorul Legislativ, dar și șefia unui serviciu secret, respectiv a SIE. Ambele tabere cu care negociază Oprea speră însă să nu fie nevoite să îl așeze la masa lor.

Oprea a cerut de la PSD, ca în cazul în care ar rămâne funcțională actuala majoritate, 50 de posturi de parlamentari pe listele PSD pentru alegerile din 2016, 3-4 șefi de CJ-uri,  și ministerele de forță – MAI, MAPN, Justiția. Un protocol a fost scris în luna mai, dar a rămas nesemnat din cauza exilului autoimpus al lui Victor Ponta.

„Încă n-am decis cu cine mergem în alegeri, vom decide. Cel mai simplu pentru noi ar fi să mergem cu PSD, trebuie să negociem, să facem un protocol. Există și un curent în partid să mergem singuri”, a spus Gabriel Oprea duminică seara, într-o emisiune la B1tv.

Pentru varianta în care Ponta și-ar da în cele din urmă demisia, Gabriel Oprea, susțin surse politice, a fluturat la discuțiile pe care le-a purtat în ultima perioadă, numele lui George Maior ca variantă de prim-ministru, în scenariul care ar fi păstrat PSD la guvernare. Imediat după apariția numelui fostului director al SRI ca fiind implicat în negocierile încrucișate pentru o viitoare guvernare, Departamentul de Stat al SUA și-a dat acordul pentru numirea acestuia ca ambasador la Washington.

Pretenții maximale a avut Oprea și la discuțiile cu cealaltă tabără, conștient fiind că Guvernul Ponta nu poate fi răsturnat în parlament fără voturile UNPR. Potrivit informațiilor de culise de la aceste discuții, Oprea a cerut pentru UNPR șefia unui serviciu secret. Oprea și-a dorit pentru el însuși șefia SRI, înainte de alegerile prezidențiale, lucru cunoscut la vîrful politicii, însă postul fiind ocupat de Eduard Hellvig, Generalul s-a reorientat către Serviciul de Informații Externe. A mai ridicat pretenții pentru 3 ministere de forță, în viitorul Executiv – Apărare, Interne, Justiție, și pentru Agricultură, pe care îl dorește pentru protejaul său, Valeriu Steriu.

La fel ca și în cazul lui George Maior, imediat după ce Oprea și-a pus dorințele pe masă, șefia SIE nu a mai fost disponibilă, fiind nominalizat pentru acest post Mihai Răzvan Ungureanu.

Socotelile lui Gabriel Oprea nu se potrivesc însă deloc cu cele ale interlocutorilor lui. În acest moment, după dansul trădării jucat de General în jurul lui Iohannis, nici pesediștii nu mai sunt dispuși să reînnoiască un protocol cu UNPR, după plecarea lui Victor Ponta de la Guvern și din fruntea partidului fiind puțin probabil ca alianța celor două partide să mai existe, mai ales în condițiile în care social-democrații acuză deja faptul că Oprea dorește să preia puterea în partidul lui Ponta.

În ceea ce privește speranțele lui Gabriel Oprea de a face parte din Guvernul lui Klaus Iohannis, acestea par a fi la fel de deșarte ca și cele legate de supraviețuirea Cabinetului Ponta. Vechii liberali nici nu vor să audă de o colaborare cu UNPR, ba mai mult, după cum afirmă surse din conducerea PNL, Alinei Gorghiu i s-a reproșat faptul că a fost la Ministerul de Interne să negocieze cu Oprea înainte de moțiunea de cenzură despre care se știa că oricum nu are șanse să treacă la vot. Vasile Blaga este singurul care poartă discuții cu liderul UNPR, cei doi fiind vechi prieteni, însă nici el nu poate angaja promisiuni de guvernare.

Sursele politice susțin că Iohannis și PNL nu au nevoie să încheie o înțelegere cu Oprea, deoarece odată ce Ponta va fi demis, într-un fel sau altul, parlamentarii UNPR și chiar și cei ai PSD, se vor oferi de bunăvoie să susțină o construcție nouă, pe ideea votului oportunist. Este mult mai eficient și necompromițător să negociezi de la om la om cu parlamentarii UNPR decât să faci promisiuni cu mari costuri de imagine către Generalul Oprea, explică sursele citate.

În aceste conditii, Oprea riscă să rămână fără nimic, fiind respins atât de actualii aliați, cât și de tabăra lui Iohannis. Guvernul Președintelui ar putea să se formeze cu UDMR, impusă de interese geopolitice externe, cu partidul lui Mircea Geoană, cu care PNL a semnat deja un protocol de guvernare care este valabil, și cu susținerea minorităților și a grupurilor de independenți care invariabil se adună în jurul noilor guvernări.

 

 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares