Iun 7, 2023, 16:07

Ce a fost fals în media după atentatele de la Paris și cât de ușor se răspândește ura

veerender-jubbal

Imediat după atentatele din Paris a apărut o filmare care se intitula „Musulmanii din toată lumea sărbătoresc victoria jihadiștilor din Paris”. Imaginile au fost preluate de zeci de mii de oameni și urcate pe site-uri celebre din toată lumea. În linkul de mai jos este postat chiar pe pagina de internet a uneia dintre cele mai cunoscute jurnaliste din Statele Unite, Megyn Kelly, vedeta postului Fox News

megyn

VEDETI IMAGINILE AICI

Imaginile în care apar sute de pakistanezi dansând și strigând în fața unei stații de metrou din Marea Britanie sunt filmate în 2009 cu ocazia unei victorii importante la cricket a naționalei Pakistanului.

O fotografie a unui musulman cu turban a fost suficientă să răspândească ura pe rețelele de socializare. Aceasta este înfățișat cu o vestă cu explozibil, ținând în mâna Quranul, imediat după atentatele de la 13 noiembrie.

A fost de ajuns ca Veerender Jubbal să își facă un selfie în luna august a acestui an cu o tabletă în mână ca să îi fie teamă să mai iasă din casă pentru câteva zile, până a reușit să convingă pe toată lumea că imaginea care circula pe Twitter era trucată.

O altă manipulare, chiar dacă a fost considerată pozitivă, a fost celebra fotografie cu zeci mii de newyorkezi care au ieșit pe străzi în semn de solidaritate cu oamenii care și-au piedut viața la Paris.

Fotografia este însă făcută tot în Paris, după atacurile de la Charlie Hebdo.

Și nu în ultimul rând, poate manipularea ultimei săptămâni a fost modul în care media internațională ar fi ignorat atentatele din Beirut în detrimentul celor din Paris (detalii AICI). Atentatul în care și-au pierdut viața 43 de oameni și alți 200 au fost răniți a avut parte de o acoperire intensă a marilor publicații de pe glob. CNN și agenția de presă Associated Press, preluată zilnic de mii de publicații din toată lumea, așa cum a făcut în acea zi și Washington Post, au scris pe lard despre atacuri. De asemenea și New York Times a relatat drama libaneză, la fel ca The Economist sau The Independent, și chiar tabloidul britanic Daily Mail. Mai mult, această presupusă fotografie de la atentatul din Beirut are aproape 60.000 de distribuiri, însoțite de comentarii dure la adresa presei din toată lumea care ar fi ignorat total tragedia umană din Liban. În afară de încercarea evidentă de manipulare, poza este din 2006, din timpul conflictului dintre soldații israelieni și Hezbollah.

În aceste condiții, jurnalistul Max Fisher de la Vox.com se întreabă pe bună dreptate dacă media a fost cea care a ignorat atentatele, sau cititorii.

Și jurnaliștii de la CNN, considerați dintre cei mai imparțiali sau obiectivi, sunt acuzați că s-au lăsat pradă emoțiilor sau ignoranței după atacurile din Paris. Imediat după tragedia din Paris au cerut într-o intervenție live reprezentanților comunităților de musulmani să își asume responsabilitatea pentru atentate. Chiar dacă interlocutorul le repeta că atacatorii nu vin din rândul lor și nu îi reprezintă.

Mai mult, unul dintre interviurile celebre cu un profesor musulman în care speculează lipsa de pregătire a jurnaliștilor CNN este distribuit în ultimele zile de islamiști sau pro-musulmani, ca argument pentru exagerările ce au urmat atacurilor din capitala Franței. Deși autentic, momentul a avut loc anul trecut la sfârșitul lunii septembrie.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares