Mai 18, 2021, 10:39

Ce legi noi vrea SRI. Ofiţerii SRI să poată face percheziţii, cartele prepay cu buletinul, închisoare pentru propaganda online

sri1

În contextul evenimentelor din Bruxelles, se pregătesc modificări legislative la solicitarea SRI, pentru ca acesta să intervină în eventualitatea unui atentat terorist în ţara noastră.

Deja reprezentaţii Serviciului s-au întâlnit cu parlamentarii şi au discutat mai multe măsuri pe care aleşii trebuie să le întreprindă. De altfel, se pregăteşte reintroducerea SRI pe firul interceptărilor în cazuri de corupţie, după ce Liviu Dragnea a anunţat că PSD va susţine un amendament la ordonanţa interceptărlor, prin care marea corupţie să fie introdusă în categoria ameninţărilor la securitatea naţională, adică în atribuţiile SRI. .

După şedinţa de săptămâna trecută a comisiei pentru controlul parlamentar al activităţii SRI, aleşii se pregătesc să modifice mai multe legi, dar şi să reintroducă în circuitul legislativ două proiecte care au fost declarate neconstituţionale în trecut. Prima lege pe care parlamentarii o vizează este cea privind combaterea terorismului. Aceşti vor să introducă în rândul infracţiunilor asimilate terorismului pregătirea în tabere speciale de antrenament, finanţarea teroriştilor, sau finanţarea unor persoane care merg să se pregătească în scopuri teroriste, propaganda teroristă, precum şi recrutarea în mediul online a unor posibili atentatori.

De asemenea, aceştia mai doresc şi modificarea legii de funcţionare a serviciului român de informaţii, în sensul în care ofiţerii antitero să poată legitima şi percheziţiona un posibil suspect, fără aprobarea prealabilă a unor organe judiciare.

Totodată, se ia în calcul reintroducerea în circuitul legislativ a celor două legi declarate neconstituţionale de CCR în 2014 şi 2015. Este vorba de legea prin care orice cartelă prepay poate fi achiziţionată doar în baza unui act de identitate şi cea privind securitatea cibernetică.

De altfel, Comisia SRI a înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor o lisă a legilor care trebuie modificate la solicitarea Serviciului Român de Infomaţii.

„Riscurile de tip terorist sunt în creştere pentru România. Obiectivul nostru ca oameni politici este să protejăm cetăţenii români şi să evităm prin prevenţie ca în Romnia să aibă loc atentate teroriste. Am evaluat împreună cu conducerea SRI şi a unităţii specializate antiteroriste a SRI ce modificări şi completări de ordin legislativ s-ar impune în perioada următoare pentru ca eficienţa acţiunilor de prevenire şi combatere a ameninţărilor teroriste să se menţină la un nivel ridicat”, se arată în documentul comisiei SRI.

Acesta enumeră legile care vor fi modificate:

  • legea nr 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului
  • legea nr 51/1991 privind securitatea naţională
  • legea nr 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI
  • operaţionalizarea OUG 13-2015 privind utilizrea unr date din registrele cu numele pasagerilor
  • legislaţia cadru privind regimul juriic al străinilor în România
  • inţierea unor proiecte de lege care să vizeze securitatea cibrnetică a României
  • regimul juridic al cartelelor prepay

în memorandumul înaintat de Comisia SRI se arată că acest pachet legislativ „este de natură să creeze instrumentele juridice care să permită intervenţia rapidă şi eficientă astfel încât să se asigure prevenţia riscurilor teroriste”

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares