Iun 8, 2023, 01:05

Ce pensie vor primi Sorin Oprescu şi Marian Oprişan

pensii parlamentari

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşdinţii Consiliilor Judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat, a decis Senatul.

Plenul Senatului a adoptat legea privind pensiile aleşilor locali cu 86 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi nicio abţinere. Liberalii au ieşit din sala înaintea votului.

Legea, în forma adoptată de plenul Senatului, prevede că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşdinţii Consiliilor Judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare eşalonate au dreptul la încetarea mandatului la indemnizaţie pentru limită de vârstă dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat. Legea nu prevede interdicţii pentru aleşii locali care au fost condamnaţi pentru fapte penale. 

Cât ar urma să încaseze aleşii locali drept pensie specială:

Pentru 1 mandat

primarul unei comune – aproximativ 1500 de lei pensie
primar municipiu – aproximativ 1650 lei
primarul Capitalei – aproximativ 1750

Pentru 3 mandate
primar comună aproximativ –  3500 de lei
primar reşedinţă de judeţ – aproximativ 5000 de lei
primarul Capitalei 5200 de lei

Preşedinţii de Consilii judeţene ar urma să primească 3400 de lei pentru un mandat şi aproximativ 10 000 de lei pentru cel puţin 3 mandate.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consilii Judeţene.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă şi care au ocupat până la vărsta de pensionare şi alte funcţii pentru care este stabilită indemnizaţia pentru limită de vărstă, prin alte acte normative, au obligaţia să opteze pentru una dintre indemnizaţii.

De indemnizaţia pentru limită de vârstă benficiază şi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşdinţii Consiliilor Judeţene care au avut anterior intrării în vigoare a prezentei legi calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consiliul Judeţean.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares