Mai 28, 2023, 16:10

Ce spune Ion Iliescu despre spionii ruşi pe care zice Talpeş că îi ţinea la Cotroceni

ilici

Fostul Preşedinte Ion Iliescu a declarat marţi că l-a întrebat pe Ioan Talpeş de ce a spus că el avea spioni ruşi la Cotroceni când era ministru, şi că acesta „s-a bâlbâit”:

„L-am şi întrebat. De unde până unde i-a venit aşa o idee năstruşnică. E o tâmpenie.”
De ce credeţi că a declarat?
„S-a bâlbâit când l-am întrebat.”
L-aţi întrebat după interviu?
„Da, păi am văzut în Adevărul fragmentele. De unde mă aşa afirmaţie aiurea. S-a bâlbâit.”

Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Ioan Talpeş, a vorbit la Adevărul Live despre spionii ruşi din diverse instituţii ale statului român, dezvăluind că fostul Președinte Ion Iliescu susținea că Președinția „nu poate funcționa fără unul sau doi spioni ruși”.

Răspunzând unei întrebări adresată de istoricul Constantin Corneanu, Talpeş a clarificat acuzaţiile lansate la adresa Guvernului Adrian Năstase, care ar fi inclus, în perioada 2001-2002, oameni ai KGB.

„Îmi amintesc o întâlnire cu preşedintele Iliescu, în care eu, supărat pe comportamentul unui personaj care avea o poziţie, şi spunând <<domnule, de ce îl ţineţi, după ce că e tâmpit, mai şi spion rus>>”.   Potrivit lui Talpeş, Iliescu i-ar fi replicat: „Cunoşti un personaj mult mai inteligent pe care să mi-l propui şi care e spion rus? […] Chiar crezi că preşedinţia României poate funcţiona dacă nu are şi un spion sau doi ruşi?”

„Conform aranjamentului dintre Washington și Moscova, până în anul 2008 nici o mare decizie în România, alegeri de președinte, nu putea să se facă fără acordul celor două puteri”, a mai spus Talpeș.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares