Mar 23, 2023, 03:39

Cea mai bună prietenă a Alinei Gorghiu, îndurerată. Soţul a primit 3 ani de închisoare cu executare

Raluca Surdu

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat astăzi pe fostul director al RAAPPS, celebrul Georgian Gabriel Surdu, la 3 ani închisoare cu executare pentru cumpărare de influență. Lucru de natură să arunce semne de întrebare asupra criteriilor aplicate de Alina Gorghiu la întocmirea listelor de candidaţi ai PNL la alegerile parlamentare, având în vedere că soţia lui Surdu, Raluca, a primit din nou un loc eligibil de deputat la Călăraşi. 

Raluca Surdu este cea mai bună prietenă a Alinei Gorghiu, ştiut fiind şi faptul că Surdu a fost susţinut în fruntea RAAPPS de către PNL în ciuda tuturor investigaţiilor de presă al cărui subiect a fost.

Între criteriile de integritate ale PNL este şi unul referitor la nepotism – Să nu fii angajat în funcţii, în cadrul instituţiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, şoţul/soţia, rude sau afini de gradul I.

Or, Raluca Surdu a fost consilier juridic la RAAPPS în perioada în care soţul său era director.

Pe 22 octombrie 2015, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Gabriel Surdu și Cristinel Bîgiu pentru cumpărare de influență, respectiv trafic de influență.

Anchetatorii susțin că, în august 2013, Gabriel Surdu i-a oferit lui Cristinel Bîgiu, în calitate de președinte al CJ Buzău, aproximativ 3,9 milioane lei (peste 878.000 euro), reprezentând 8% din valoarea unui contract de aproximativ 48,7 milioane lei (aproape 11 milioane euro), având ca obiect „Proiectarea, execuția și modernizarea drumurilor de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare în comuna Ghergheasa, județul Buzău”.

DNA precizează că suma de bani urma să fie dată în mai multe tranșe la momentul efectuării plăților către societatea executantă.

În aceeași lună, susțin procurorii, Gabriel Surdu a remis, printr-un intermediar, lui Bîgiu, drept primă tranșă, 75.000 de euro, pentru a interveni pe lângă primarul unei comune din județul Buzău, în vederea atribuirii contractului de lucrări respectiv.

„În august 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din București, Gabriel Surdu i-a solicitat lui Bîgiu să-i faciliteze obținerea unor contracte de lucrări publice în județul Buzău, pentru o firmă pe care primul o administra prin intermediar. Inculpatul Bîgiu a fost de acord cu cererea și i-a promis că îl va sprijini să obțină un contract de lucrări pentru firma respectivă (…). La rândul său, Surdu i-a promis președintelui CJ Buzău că îi va remite 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenției sale pe lângă primarul localității respective, în vederea câștigării licitației. De asemenea, cei doi au convenit ca o primă tranșă, de 75.000 de euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuției, lucru care s-a și întâmplat, banii fiind remiși inculpatului Bîgiu printr-un intermediar”, se arată într-un comunicat al DNA, citat de Agerpres.

În 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite, între primăria comunei respective și firma controlată de Surdu a fost încheiat un contract de lucrări de aproape 48,7 milioane lei.

„Precizăm că procentajul de 8% din valoarea contractului, promis inculpatului Bîgiu de Gabriel Surdu, se ridica la circa 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranșă de 75.000 euro”, precizează DNA.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares