Un procuror de la DNA le-a cerut vineri judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție aplicarea unei pedepse de închisoare cu executare pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, inculpat în dosarul „Referendumul”.
Liviu Dragnea, a declarat vineri la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde este programat ultimul termen în dosarul „Referendumul”, că este nevinovat și crede „cu tărie” în dreptul românilor de a participa la vot.
„Cred cu tărie în nevinovăția mea și de asemenea cred cu tărie în dreptul românilor de a participa la vot și de a fi prezenți la vot, ca și principiu fundamental al democrației”, a afirmat Liviu Dragnea înainte de a intra în sediul instanței supreme.
Răspunzând unei întrebări, Dragnea a spus că nu i-a în considerare o condamnare cu executare.
Înalta Curte de Casație și Justiție dezbate vineri ultimul termen în dosarul „Referendumul”, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la un an de închisoare cu suspendare.
Procurorul de ședință a cerut însă ca Dragnea să fie condamnat la închisoare cu executare, arătând că limitele pedepsei care ar fi fost săvârșite de liderul PSD se încadrează între 3 și 5 ani.
Reprezentantul DNA a susținut că Liviu Dragnea a avut o conduită „ilicită” și s-a folosit de toate mijloacele pe care le-a avut la dispoziție pentru a-i determina pe reprezentanții partidului din teritoriu să scoată „nelegal” oamenii la vot.
„Faptele și conduita ilicită sunt demonstrate de transmiterea adresei în teritoriu prin care solicita organizarea de tombole, oferirea de servicii gratuite și acces la evenimente în schimbul prezenței la vot. Acestea stimulau participarea la vot. Deplasarea la locuința unei persoane care nu a votat reprezintă o formă de presiune. De asemenea, s-au folosit informații adunate în alt scop decât procesul de vot și aici ne referim la date cu caracter personal. Dragnea și-a folosit influența pentru a determina activiștii de partid să facă ceva ilegal și presiuni asupra alegătorilor. Neprezența la vot a fost văzută ca un moft, nu ca un drept al cetățenilor”, a spus procurorul, în sala de judecată.
De asemenea, procurorul a cerut schimbarea încadrării faptelor pe noile coduri penale și condamnarea la pedepse cu executare a celor 45 de inculpați, care au fost achitați la instanța de fond, dar și a celor care primiseră închisoare cu suspendare.
Procesul continuă cu pledoariile avocaților, după care va urma ultimul cuvânt al inculpaților.
0 Comentarii