Iul 6, 2022, 12:33

CEDO, decizie istorică după plângerea unui român. Patronii au dreptul să supravegheze convorbirile angajaților

cedo bun

Un angajator are dreptul să supravegheze comunicațiile purtate pe internet de salariați în timpul orelor de lucru, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului în urma plângerii unui inginer român din București, concediat în 2007. Acesta a fost dat afară de angajator pentru că ar fi stat pe chat la serviciu. Românul a vrut să ceară daune pentru că în acest mod i s-ar fi încălcat dreptul la intimitate. Și s-a adresat CEDO după ce justiția din România nu i-a dat dreptate.

Patronul a avut însă câștig de cauză în procesul „Barbulescu vs Romania” spunând că românul a folosit mesageria electronică (n.r. Yahoo Massenger) nu doar în scop profesional, ci și pentru a comunica cu fratele său și iubita sa, împotriva regulamentului intern al companiei.De altfel, angajatorul susține că a accesat contul de mesagerie electronică al reclamantului de teama că ar conține comunicațiile cu clienții, se mai menționează în hotărârea instanței europene.

Majoritatea judecătorilor CEDO, dintre care și românca Iulia Motoc, soția ministrului Apărării, au hotărât că un angajator nu comite niciun abuz verificând dacă salariații săi își îndeplinesc atribuțiile profesionale în timpul orelor de lucru. Singurul judecător care a avut o opinie separată a fost un portughez, Paulo Pinto de Albuquerque.

decizie CEDO

DECIZIA COMPLETA

Judgment Barbulescu v. Romania – monitoring of an employee’s use of the Internet and his resulting dismissal

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares