Oct 15, 2021, 23:48

Valuri de refugiaţi iau cu asalt Europa în cel mai bun moment din ultimii 3 ani pentru muncitorii din zona Euro

ilcuk.org.uk

Şomajul în zona Euro a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 3 ani, un semn că blocul monedei unice, slăbit serios de criza din Grecia, dă semne sigure de revenire. Rata şomajului a scăzut în luna iulie la 10,9%, potrivit biroului de la Luxembourg al Eurostat, faţă de 11.1 în luna iunie.

Este cel mai mic procent de la începutul lui 2012 şi sub media de 11.1, previzionată pentru această lună, potrivit Bloomberg. Cifrele vin chiar înainte de întâlnirea Băncii Centrale Europene de astăzi de la Frankfurt, unde se va pune în balanţă impactul pe care îl va avea scăderea economie Chinei asupra Europei şi cât de mare este riscul inflaţiei. Banca Centrală Europeană a prevăzut o creştere de 1,5% a inflaţiei pentru 2015 şi 1,9% pentru 2016.

Inaugurarea noului sediu al BCE din Frankfurt s-a sfârşit cu proteste violente şi lupte de stradă.

Nivelul şomajului este însă tot mai mare în sudul Europei, spun analiştii de la Bloomberg. În aceste condiţii, preşedintele BCE, Mario Draghi, a somat liderii regionali să îmbunătăţească competivitatea pe piaţa locală. Spania şi Grecia rămân ţările cu cel mai mare şomaj din zona Euro, cu peste 20% oameni fără slujbe. Aproape 50% dintre ei sunt tineri.

Creşterea economiei mondiale va fi probabil sub aşteptările iniţiale ale FMI în 2015, din cauza redresării lente a statelor dezvoltate şi a încetinirii care are loc în ţările emergente, a avertizat directorul general al instituţiei, Christine Lagarde. Lagarde a mai spus că state emergente trebuie să fie vigilente la impactul problemelor economice din China, înăsprirea condiţiilor pe piaţa financiară globală şi perspectiva majorării dobânzilor în Statele Unite.

„Pe ansamblu, anticipăm că creştere globală va rămâne moderată, posibil mai slabă decât anticipam în iulie”, afirmă Lagarde într-un discurs, la începutul unei vizite de două zile în Indonezia.

0 Comentarii

Shares